Prof. Paczkowska-Łagowska - poszukiwaczka "logosu życia"

1 lutego 2021 roku w Krakowie zmarła prof. dr hab. Elżbieta Paczkowska-Łagowska. Historyk filozofii, tłumaczka, emerytowana profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Publikacja: 27.02.2021 07:00

Prof. Paczkowska-Łagowska - poszukiwaczka "logosu życia"

Foto: Adobe Stock

W swych badaniach prof. Paczkowska-Łagowska koncentrowała się na antropologii filozoficznej i filozofii nauk humanistycznych. Jej autorskie podejście do problemów z obszaru filozofia życia, egzystencjalizmu, hermeneutyki i neokantyzmu miało przełomowe znaczenie dla recepcji tych kierunków filozoficznych w Polsce.

W latach 1965-1970 studiowała filozofię na Uniwersytecie Warszawskim, słuchając wykładów Bronisława Baczki, Leszka Kołakowskiego, Jana Legowicza, Mariana Przełęckiego i Romana Suszki. W r. 1975 doktoryzowała się pod kierunkiem  Michała Hempolińskiego na podstawie rozprawy poświęconej epistemologii Kazimierza Twardowskiego, przywracając pamięć o twórcy szkoły lwowsko-warszawskiej i jego dziele. W 1982 r. uzyskała stopień doktora habilitowanego. Od 1970 r. przez 50 lat pracowała na Uniwersytecie Jagiellońskim, przechodząc przez kolejne progi kariery zawodowej, od asystenta-stażysty po profesora tytularnego. Odbyła staże naukowe na uniwersytetach niemieckich, w Heildelbergu i Bochum, oraz na amerykańskim Brown University w Providence.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej