Nie lubicie kwaśnych owoców albo smaku gotowanych warzyw? Niewykluczone, że za kilka lat będziecie się nimi zajadać niczym najsłodszymi cukierkami lub lodami z polewą czekoladową. Naukowcy już pracują nad tym, jak zmienić chemiczną wrażliwość rozmieszczonych na języku kubków smakowych, by to co jest kwaśne, gorzkie lub słone, miało słodki smak.
Czeka nas rewolucja w świecie muzyki. Nie tylko powstają już roboty, które mogą występować na scenie w towarzystwie koncertujących muzyków, wybijając np. rytm na bębnach, ale także programy komputerowe umożliwiające wspólne muzykowanie posiadaczom iPhone’ów.
W tym przypadku telefon komórkowy zachowuje się jak niezwykle czuły instrument, który reaguje na... gest. Wystarczy potrząśnięcie dłonią lub delikatny ruch nadgarstkiem, aby wydobyć nowe, zaskakujące brzmienie. Na dodatek skomponowany w ten sposób utwór możemy przesłać stojącemu obok koledze. Muzyczne bity przeskakują z telefonu na telefon dzięki energicznemu machnięciu ręką!
Przyznam, że byłem oczarowany wynalazkami i gadżetami zaprezentowanymi w „Witajcie w przyszłości”. Zwłaszcza że prowadzący program Baratunde Thurston, czarnoskóry komik i dziennikarz, potrafi wszystko przystępnie wyjaśnić. A przy tym nie traci poczucia humoru, zachowując ironiczny dystans do nowinek.
Można pomyśleć, że czeka na nas nowy, wspaniały świat, w którym będziemy w stanie spełnić każdą swoją zachciankę.