Aktualizacja: 22.02.2025 06:58 Publikacja: 21.10.2024 05:01
Choć pogłowie świń w Polsce w trzecim kwartale nadal spadało, to jednak nieznacznie. Eksperci mówią o stabilizacji sytuacji na rynku trzody chlewnej
Foto: AdobeStock
To, co dzieje się na naszym rynku trzody chlewnej, analizuje na podstawie danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Gobarto Hodowca – jedna z największych polskich firm działających w branży mięsnej.
W jej ocenie trzeci kwartał tego roku przyniósł stabilizację, ubyło wprawdzie 529 stad, a także 14 766 sztuk trzody, ale to oznacza wyhamowanie spadków w porównaniu z poprzednimi kwartałami. W sumie bowiem od początku roku w Polsce zlikwidowano 2452 stada, a pogłowie spadło o 208 669 sztuk. Na koniec września w naszym kraju hodowano 9 195 583 sztuki trzody w 49 109 gospodarstwach. – Stabilizacja jest korzystnym trendem w sytuacji, gdy tegoroczny sezon ASF wyjątkowo mocno dotyka producentów trzody chlewnej, a dodatkowo nakładają się na to informacje w mediach o problemach producentów z protestami mieszkańców zamieszkujących tereny wiejskie – ocenia Gobarto.
Bruksela wsłuchała się w rolnicze protesty i złagodzi zielone wymogi. Jednocześnie nie może zagwarantować rolnikom utrzymania ich dochodów.
Walka z nielegalną imigracją już powoduje problemy z siłą roboczą w rolnictwie. Nawet połowa pracowników na plantacjach to osoby z nieudokumentowanym statusem, które boją się przychodzić do pracy. To oraz cła importowe raczej podniosą ceny żywności.
Duży spadek cen cukru i olejów jadalnych przyczynił się do tego, że indeksy najważniejszych grup żywności na świecie zmalały w styczniu wobec grudnia — poinformowała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie. Ich główny wskaźnik wyniósł 124,9 pkt, o 2,1 (1,6 proc.) mniej niż w grudniu, ale o 7,3 (6,2 proc.) więcej niż rok temu, z kolei o 35,3 (22 proc.) mniej od szczytu w marcu 2022.
Japonia planuje uwolnić część swoich zapasów ryżu przeznaczonych do użytku awaryjnego w odpowiedzi na rekordowy wzrost cen tego zboża. Rząd omówi sprzedaż części swoich strategicznych rezerw ryżu w przyszłym tygodniu – poinformował minister rolnictwa Taku Eto na konferencji prasowej.
Najdłuższy tunel kolejowy w Polsce powstanie w Warszawie w ramach projektu Centralnego Portu Komunikacyjnego (CPK). Będzie stanowił część Kolei Dużych Prędkości i połączy stolicę nie tylko z CPK, ale również z Łodzią, Poznaniem i Wrocławiem.
Sprzedaż francuskiej sieci w naszym kraju w 2024 roku była 3,3 proc. niższa niż rok wcześniej. Firma zapowiada przegląd aktywów, ale nie podaje szczegółów, z jakich rynków może się wycofać. O sprzedaży jej polskich sklepów mówi się od lat.
Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.
Tylko 4 proc. Polaków zupełnie nie kupuje produktów mięsnych, choć jednocześnie już 39 proc. ogranicza takie zakupy - wynika z badania zleconego przez branżę mięsną.
Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.
W obliczu wysokich cen ryżu spowodowanych problemami z zaopatrzeniem rząd w Tokio poinformował, że w marcu zacznie uwalniać 210 tysięcy ton metrycznych tego podstawowego produktu ze swoich rezerw awaryjnych, mając nadzieję na poprawę sytuacji na japońskim rynku.
Kraje Ameryki Południowej ze swoimi tanimi artykułami rolno-spożywczymi wejdą dokładnie w ten sam segment, w którym konkuruje Polska.
W ciągu roku ceny kawy na światowych rynkach wzrosły ponad 94 proc. Tymczasem najwięksi jej producenci, jak Brazylia czy Wietnam, widzą już nowe problemy z dostawami ziaren, co zapowiada jeszcze mocniejszy wzrost cen.
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas