Brytyjski sanepid ostrzega przed salmonellą w drobiu z Polski

Wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski – alarmuje brytyjska rządowa agencja Food Standards Agency.

Publikacja: 07.12.2023 13:04

Wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski

Wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski

Foto: Bloomberg

Brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA, która jest odpowiednikiem polskiego sanepidu, ostrzega konsumentów przed salmonellą zawartą w mięsie drobiowym importowanym z Polski. W środę opublikowała na portalu X (d. Twitter) wiadomość z alarmującymi grafikami. Informuje, że wzrasta liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą w produktach drobiowych z Polski. Agencja wyjaśnia na swojej stronie internetowej, że trwa dochodzenie, bo tym roku odnotowano już ponad 200 przypadków salmonellozy u ludzi wywołanej przez szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis, które powiązano z produktami drobiowymi, takimi jak mięso i jaja, importowanymi do Wielkiej Brytanii z Polski.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Materiał Promocyjny
Gospodarka natychmiastowości to wyzwanie i szansa
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i S-Cross w specjalnie obniżonych cenach. Odbiór od ręki
Przemysł spożywczy
Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?
Materiał Promocyjny
Wojażer daje spokój na stoku