Gwałtowny wzrost cen makaronu. Włoski rząd negocjuje z producentami

Rząd Włoch zwołał rozmowy kryzysowe z producentami, aby zbadać przyczyny, dla których gwałtownie wzrosły ceny jednego z najważniejszych produktów spożywczych w Italii.

Publikacja: 12.05.2023 13:41

Gwałtowny wzrost cen makaronu. Włoski rząd negocjuje z producentami

Foto: Bloomberg

W Rzymie odbyły się 11 maja rozmowy kryzysowe zwołane przez włoski rząd. W obradach komisji, której przewodniczył Adolfo Urso, minister rozwoju gospodarczego, wzięli udział parlamentarzyści, przedstawiciele producentów makaronu i przedstawiciele grup konsumenckich. Tematem dnia był gwałtowny wzrost cen makaronu i sposoby radzenia sobie z nim.

Ceny tego kulturowo ważnego produktu spożywczego (i jednego z symboli Włoch) wzrosły w marcu o 17,5 procent rok do roku, a w kwietniu o 16,5 proc. To dwukrotnie szybsze tempo od inflacji we Włoszech wzbudziło zaniepokojenie konsumentów i rządu, szczególnie, że w ostatnich miesiącach spadła cena pszenicy, głównego składnika tego produktu.

Czytaj więcej

Włoski rząd zwołuje spotkanie kryzysowe w związku z makaronem

W wyniku rozmów prowadzonych w ramach komisji ustalono, że ceny makaronu „wykazały już pierwsze, choć słabe, oznaki spadku”. Zapowiedziano jednak, że rynek będzie uważnie monitorowany, by chronić konsumentów i upewnić się, że spadek cen energii i pszenicy durum znajdą odzwierciedlenie w cenie detalicznej makaronu.

Według rzecznika ministra Adolfo Urso, producenci zapewniali gorąco, że wzrost cen makaronu jest tylko tymczasowy i przypisywali winę za skok cen zbywaniu zapasów wykonanych w czasie, gdy koszt surowców był wyższy.

- Makaron to jedna z najbardziej lubianych przez Włochów potraw – mówił CNN Furio Truzzi, prezes grupy Assoutenti, zajmującej się prawami konsumentów.

Czytaj więcej

Inflacja jeszcze pomęczy Europę

Truzzi zauważył, że na początku zeszłego roku agresja Rosji wobec Ukrainy wywołała „tsunami” na rynkach surowców i przełożyła się na wyższe koszty produkcji. Jednak teraz ceny spadły – od maja 2022 roku cena pszenicy durum spadła o 30 procent. W związku z tym grupy rolników i konsumentów wskazują, że ogromny wzrost cen ma „niewielkie uzasadnienie”. Grupa Assoutenti i minister Urso zasugerowali wręcz, że ceny mogą być przez producentów sztucznie zawyżane z wykorzystaniem wojennego pretekstu, ale nie wskazali konkretnych producentów jako winnych takiego procederu.

W raporcie Assoutenti na temat cen makaronu wskazano jako przykład średnią cenę kilogramowego opakowania makaronów Barilla (rodzinnej firmy będącej największym producentem makaronu na świecie) wzrosła we Włoszech o ponad 25 proc. z 1,7 euro do 2,13 euro między marcem 2022 a marcem 2023. Producenci winę widzą jednak nie u siebie, a w innym miejscu.

Czytaj więcej

Rada Europejska pilnuje zboża z Ukrainy. Eksport przede wszystkim

- Ceny producenta makaronu wzrosły o 8,4 proc., zgodnie ze wzrostem średniego wskaźnika inflacji dla towarów konsumpcyjnych. Jeśli wzrost wyniósł wtedy +16,5 proc., jest to wynikiem dynamiki zewnętrznej w stosunku do świata produkcji – stwierdza w cytowanym przez agencję ANSA oświadczeniu Unione Italiana Food, organizacja producentów.

Włosi spożywają najwięcej makaronu na świecie – 23,5 kg rocznie na osobę (dane z 2021 r.). W żadnym kraju poziom spożycia tego produktu nie sięga tego poziomu – kolejne miejsca zajmują Tunezja (17 kg rocznie na osobę) i Wenezuela (15 kg). W Polsce przeciętne spożycie na osobę to ok. 5 kg rocznie.

W Rzymie odbyły się 11 maja rozmowy kryzysowe zwołane przez włoski rząd. W obradach komisji, której przewodniczył Adolfo Urso, minister rozwoju gospodarczego, wzięli udział parlamentarzyści, przedstawiciele producentów makaronu i przedstawiciele grup konsumenckich. Tematem dnia był gwałtowny wzrost cen makaronu i sposoby radzenia sobie z nim.

Ceny tego kulturowo ważnego produktu spożywczego (i jednego z symboli Włoch) wzrosły w marcu o 17,5 procent rok do roku, a w kwietniu o 16,5 proc. To dwukrotnie szybsze tempo od inflacji we Włoszech wzbudziło zaniepokojenie konsumentów i rządu, szczególnie, że w ostatnich miesiącach spadła cena pszenicy, głównego składnika tego produktu.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
GIS ostrzega: Popularne chipsy zanieczyszczone olejem termalnym
Przemysł spożywczy
Producent Krakusków kolaborował z nazistami. „Nie wiedzieliśmy, nie pytaliśmy”
Przemysł spożywczy
Włosi kupują polską markę. Oshee sprzedaje producenta popularnych wafli ryżowych
Przemysł spożywczy
„Małpki” pod lupą
Materiał Promocyjny
Aż 7,2% na koncie oszczędnościowym w Citi Handlowy
Przemysł spożywczy
Mars przejmuje chipsy Pringles. Mega umowa stworzy światowego giganta
Materiał Promocyjny
Najpopularniejszy model hiszpańskiej marki