Projekt ustawy o wyrobach winiarskich zakłada główne ujednolicenie przepisów dotyczących wymogów produkcyjnych i znakowania fermentowanych napojów winiarskich. Uproszczono i ujednolicono zasady wpisu do rejestru firm winiarskich. Pojawiły się inne udogodnienia jak zniesienie obowiązku posiadania planu obiektów budowlanych na potrzeby dokonania wpisu do rejestru, a także posiadania zbiorników do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich o określonych minimalnych dozwolonych pojemnościach.
- Bez wątpienia to akt prawny bardzo potrzebny branży. Zawiera definicje fermentowanych napojów winiarskich – tych kategorii wyrobów, które stanowią trzon produkcji w Polsce, a nie są zdefiniowane w prawie unijnym. Ilość definicji została rozszerzona zgodnie z oczekiwaniami rynku i producentów- wyróżniono kategorie produktów jakościowych i wprowadzono możliwość produkcji nowych rodzajów wyrobów np. cydrów aromatyzowanych, czyli o smakach innych niż jabłkowe, do tej pory w Polsce niewytwarzanych, a bardzo popularnych za granicą - mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. - Niestety, na co nasza branża zwraca uwagę, ciągle nie rozwiązano problemu klasyfikacji zdefiniowanych w ustawie wyrobów dla celów akcyzowych. Producenci nie mogą mieć pewności, że fermentowane napoje winiarskie, wytworzone w zgodzie z regułami wskazanymi w ustawie, nie zostaną - przy określaniu wysokości akcyzy - przeklasyfikowane na niejasnych dla nich zasadach i obciążone znacznie wyższą stawką. Ta kwestia wymaga pilnego wyjaśnienia - dodaje.