Od 18 maja 2020 r. otwarte są restauracje, kawiarnie, bary i lokale z jedzeniem. Posiłek można zjeść w środku i w ogródku restauracyjnym. Z czasów przed wybuchem pandemii pozostało jednak jedynie menu. Obiad czy lunch na mieście wygląda zupełnie inaczej. Podstawowe zasady ustalił główny inspektor sanitarny. A życie stawia kolejne pytania.
Czekasz w maseczce, biesiadujesz bez
Co mówi główny inspektor sanitarny? Po pierwsze, podczas siedzenia przy stoliku goście nie muszą mieć założonej maseczki i rękawiczek. Ale dla czekających na wolny stolik to już obowiązek. Lepiej więc miejsce zarezerwować wcześniej. Stojący w kolejce muszą zachować 2 m odległości od siebie (przypominają o tym naklejki na podłodze lub stojące znaki).
Po drugie, do stolika zaprowadzi nas pracownik lokalu. Przy wejściu należy zdezynfekować ręce. Dozowniki z płynem mają być m.in. w sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet. Klienci nie mogą korzystać z suszarek w łazienkach. Zastąpić je muszą papierowe ręczniki do wycierania rąk.
Czytaj także:
Poluzowanie obowiązku noszenia maseczek możliwe w najbliższych tygodniach