„Jak zrobić szarlotkę od podstaw. W poszukiwaniu przepisu na nasz Wszechświat”: Ulubione ciasto fizyków

W dążeniu do uprzystępnienia tematyki kosmologicznej popularyzatorzy sięgają do rozmaitych metafor, ale metafora gastronomiczna nie zdarza się często.

Publikacja: 03.11.2023 17:00

„Jak zrobić szarlotkę od podstaw. W poszukiwaniu przepisu na nasz Wszechświat”, Harry Cliff, tłum. M

„Jak zrobić szarlotkę od podstaw. W poszukiwaniu przepisu na nasz Wszechświat”, Harry Cliff, tłum. Marek Krośniak, wyd. Zysk i S-ka

Foto: mat.pras.

Zastosował ją fizyk cząstek elementarnych z Cambridge Harry Cliff, który w książce „Jak zrobić szarlotkę od podstaw” nie tyle przyrównał Wszechświat do placka z jabłkami, ile zadał sobie trud prześledzenia, jak powstały składniki do tego wypieku. Na pomysł nie wpadł sam: to słynny Carl Sagan w jednym z odcinków serialu „Kosmos” z lat 80. XX wieku, siedząc nad porcją jabłecznika, wyrzekł aforyzm, że „aby zrobić szarlotkę od podstaw, trzeba najpierw wymyślić Wszechświat”. Innymi słowy, droga do jabłek na ciasto prowadzi od Big Bangu przez wszystkie perypetie astrofizyczne do końcowego efektu, jakim jest planeta Ziemia z sadami jabłoni na powierzchni.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Plus Minus
Podcast „Posłuchaj Plus Minus”. Kto decyduje o naszych wyborach?
Plus Minus
„Przy stoliku w Czytelniku”: Gdzie się podziały tamte stoliki
Plus Minus
„The New Yorker. Biografia pisma, które zmieniło Amerykę”: Historia pewnego czasopisma
Plus Minus
„Bug z tobą”: Więcej niż zachwyt mieszczucha wsią
Plus Minus
„Trzy czwarte”: Tylko radość jest czysta
Materiał Promocyjny
Raportowanie zrównoważonego rozwoju - CSRD/ESRS w praktyce