Zbyt słone potrawy osłabiają pamięć ludzi w podeszłym wieku

Zbyt duża ilość soli w potrawach wyraźnie osłabia pamięć ludzi w podeszłym wieku

Publikacja: 31.08.2011 19:01

Zbyt słone potrawy osłabiają pamięć ludzi w podeszłym wieku

Foto: copyright PhotoXpress.com

Badania epidemiologiczne wykazują związek nadużywania soli z nadciśnieniem tętniczym, zawałami serca i udarami. Do tej listy przybył jeszcze jeden punkt.

Dr Carol Greenwood z Uniwersytetu w Toronto badał grupę 1262 osób w wieku od  67 do 84 lat. W ciągu trzech lat gromadzono dane o ilości soli spożywanej przez tych ludzi. Wszyscy ankietowani cieszyli się ogólnym dobrym stanem zdrowia. Po trzech latach okazało się, że osoby, w których diecie znajdowały się największe dawki soli, w dodatku prowadzące siedzący tryb życia, miały bardzo złe rezultaty w testach pamięci w porównaniu z ludźmi mniej solącymi i zażywającymi więcej ruchu.

Kanadyjscy badacze stwierdzili, że osłabienie pamięci cofa się, gdy z diety znika nadmiar soli. Wyniki badań publikuje czasopismo "Neurobiology of Aging".

– Nasze badania dotyczą populacji północnoamerykańskiej. Wiemy, że w tym kręgu kulturowym pogryzanie słonych produktów, czipsów, paluszków itp. przed telewizorem lub komputerem jest rozpowszechnione. Dotyczy to większości krajów wysoko rozwiniętych. Dlatego nasze badania mają ogromną wartość społeczną, ich rezultaty są istotne z punktu widzenia zdrowia publicznego, gdyż odsetek ludzi starych w bogatych krajach rośnie – wyjaśnia dr Carol Greenwood.

Nie tylko ludzie starsi powinni się wystrzegać nadmiaru soli. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że rodzice karmią dzieci między pierwszym a trzecim rokiem życia produktami zawierającymi zbyt dużo soli. Prowadzi to do uszkodzenia nerek i do przywyknięcia do słonego smaku potraw, a w konsekwencji, do nadużywania jej ze wszelkimi złymi skutkami w dorosłym życiu. W przypadku dzieci od jednego roku do trzech lat dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 0,8 mg.

Według norm kanadyjskich dzienna dawka soli (powyżej 14. roku życia) nie powinna przekraczać 2,300 mg. W rzeczywistości średnie spożycie wynosi 8,098 mg. Według polskich norm dobowe zapotrzebowanie na sól wynosi 5 mg, podczas gdy dzienne pożywienie (pieczywo, masło, wędliny, ser, mięso) zawiera jej kilka razy więcej; dzienne, średnie spożycie soli w Polsce sięga 20 mg.

Ten artykuł spożywczy, przyprawa i konserwant jest prawie czystym chlorkiem sodu. Jest to główne źródło jonów sodu  Na+ dla ludzi i zwierząt. Są one niezbędne, ponieważ odgrywają kluczową rolę w procesach fizjologicznych, m.in. w gospodarce wodnej organizmu, w utrzymywaniu stałego ciśnienia krwi i w działaniu układu nerwowego. Dlatego wyeliminowanie tego składnika diety miałoby dla organizmu fatalne skutki.

Aby zmniejszyć spożycie soli, Mayo Clinic w Rochester zaleca wprowadzenie do diety owoców i warzyw, unikanie gotowych produktów (konserw), zastępowanie soli ziołami.

Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Nauka
Kiedy gospodarki są w szoku? Co i jak kształtuje cykle koniunkturalne
Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki