Aktualizacja: 09.01.2019 16:04 Publikacja: 09.01.2019 16:04
Foto: Shutterstock
Dopamina jest najważniejszym przekaźnikiem systemu nagradzania w mózgu. Motywuje nas do działania jeśli, na przykład, osiągamy zamierzone cele. Marc Tittgemeyer i Heiko Backes z Instytutu Maxa Plancka, postanowili zbadać jak dopamina wpływa na spożycie pokarmów i na ile kontrolujemy własne łakomstwo. Naukowcy zaproponowali wolontariuszom koktajle mleczne i jednocześnie zmierzyli uwalnianie dopaminy w mózgu za pomocą nowo opracowanej metody.
Okazało się, że pierwszy zastrzyk dopaminy uwalniany jest w momencie kiedy poczujemy smak koktajlu, następny, gdy smakołyk dotrze do żołądka. Zespołowi udało się również określić, które obszary mózgu są w ten proces zaangażowane.
Sojusze niegdyś uważane za nienaruszalne zaczynają trzeszczeć. Znaleźliśmy się w czasach, gdy pytania takie jak...
Jak wynika z danych dostarczonych przez kalifornijską firmę LeoLabs, zajmującą się śledzeniem kosmosu, tajny ros...
Superwulkan Yellowstone ponownie znalazł się na celowniku geologów. Tym razem precyzyjnie zbadano część podpowie...
Wiemy, że w ekonomii po latach tłustych przychodzą lata chude. Po pandemii COVID-19 martwiliśmy się szybko rosną...
W obliczu zbliżających się wyborów prezydenckich w Polsce zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest, aby platformy społecznościowe nie zakłócały procesów demokratycznych.
Niektóre są w twardej oprawie, inne – w oprawie miękkiej. Z ilustracjami lub bez. O formacie encyklopedycznym lu...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas