Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. I w tym czasie zwyczaj ten przywędrował do Polski. Potwierdzają to źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Obrzęd ujednoliciła reforma potrydencka w 1614 (w Polsce obowiązująca od roku 1631, wg rytuału piotrkowskiego).
Początkowo pokarmy święcono w domach, a należało poświęcić to wszystko, co miało zostać spożyte podczas śniadania wielkanocnego, dlatego przygotowywano ogromne kosze z jedzeniem.
W późniejszym czasie pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W XVIII wieku święcenie przeniesiono do świątyń.
W tym roku z powodu ograniczeń związanych z epidemią obrzęd poświęcenia pokarmów w kościołach zastąpiony jest ich błogosławieństwem w domach w Niedzielę Wielkanocną.
- Przed śniadaniem wielkanocnym ojciec rodziny lub inna osoba wypowiada formułę błogosławieństwa – mówi ks. Paweł Rytel-Andrianik.