Big Mac zostanie jednak w Rosji? Rosjanie chcą zachować sobie receptury

Restauracje McDonald’s znikają z Rosji, ale być może Big Maki i inne dania amerykańskiej sieci zostaną. Rosjanie chcą zachować receptury i sprzedawać dania pod nową marką.

Publikacja: 20.05.2022 12:44

McDonald's w Moskwie

McDonald's w Moskwie

Foto: Bloomberg

Wiceszef Ministerstwa Przemysłu i Handlu Wiktor Jewtuchow powiedział, że resort będzie omawiał tę kwestię z nowym właścicielem restauracji McDonald’s w Rosji – informuje agencja TASS.

Przepisy na dania McDonald's może być nadal używane w lokalach, które otwierają się pod nową marką po tym jak amerykańska sieć fast-food zdecydowała się sprzedać swój rosyjski biznes. Wice szef Ministerstwa Przemysłu i Handlu Federacji Rosyjskiej Wiktor Jewtuchow powiedział dziennikarzom, że „kiedy nowy właściciel skontaktuje się z nami to, omówimy wspólnie, co jest konieczne, aby [ten system] z nową nazwą, ale ze starą recepturą, dobrze znaną i lubianą przez wielu konsumentów, działał skutecznie”.

McDonald's zawarł umowę sprzedaży swoich placówek w Rosji z jednym ze swoich franczyzobiorców, zarządzającym 25 placówkami na Syberii, właścicielem GiD LLC, Aleksandrem Goworem. Zgodnie z warunkami sprzedaży nowy właściciel będzie prowadził placówki pod inną marką. Nie wolno mu też używać receptur zastrzeżonych przez McDonald’s – w tym recepturę Big Maca.

Czytaj więcej

McDonald's informuje, że sprzedał biznes w Rosji. Eksperci mają wątpliwości

Jewtuchow zapewnił, że ministerstwo będzie wpierać firmę, jeśli będzie miała jakiekolwiek problemy, ponieważ jest ona ważna dla Federacji Rosyjskiej. Firma zatrudnia ponad 60 tys. osób i jest ważnym podatnikiem.

Członek Rosyjskiej Gildii Marketingowców Nikołaj Grigoriew uważa, że nowi właściciele rosyjskiej sieci restauracji McDonald's mają dużo pracy do zrobienia przy rebrandingu, ale popyt na jej produkty nadal będzie wysoki. Jego zdaniem pracę nowych właścicieli firmy ułatwia fakt, że dysponują oni już wyszkoloną kadrą, która zna niuanse i rozumie zasady wysokiej jakości pracy w tak dużej firmie jak McDonald's.

Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta
Gastronomia
Pizzerie tracą klientów. Efekt Żabki czy boom na kebab?
Gastronomia
Zła wiadomość dla Włochów i dla turystów. Mocno drożeje największy włoski przysmak
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Gastronomia
Pracownicy Starbucks rozszerzają strajk. Teraz protestują także w Nowym Jorku
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”