Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej

W ciągu roku ceny kawy na światowych rynkach wzrosły ponad 94 proc. Tymczasem najwięksi jej producenci, jak Brazylia czy Wietnam, widzą już nowe problemy z dostawami ziaren, co zapowiada jeszcze mocniejszy wzrost cen.

Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club

Trwa sądowy spór Bacardi z rządem Kuby o prawo do marki Havana Club. Sąd w Wirginii przychylił się do wniosku biura znaków towarowych USA oraz Cubaexportu i drugi raz odrzucił pozew Bacardi o prawa do rumu przejętego w czasie rewolucji Fidela Castro.

Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika

Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.

Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu

Coraz chętniej sięgamy po miód, zwłaszcza zimą – wynika z danych Polskiej Izby Miodu (PIM). W 2023 roku statystyczny Polak zjadł średnio 1 kg tego produktu. Zapotrzebowanie jest tak duże, że mimo wzrostu produkcji konieczny okazuje się import.

Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie

Sprzedaż szampana zmalała w 2024 r. o 2 proc. we Francji i o 10,8 proc. na świecie, ale udało się utrzymać poziom eksportu koniaku (166 mln butelek) mimo kilku poważnych zagrożeń. Przychody z eksportu zmalały jednak o 10,6 proc.

Kolejne trunki w wersji bezalkoholowej?

Polscy producenci fermentowanych napojów winiarskich, m.in. cydrów, win owocowych i miodów pitnych, apelują o zmianę prawa. Obecnie nie mogą legalnie zaoferować opcji bezalkoholowych, a to szybko rosnąca część rynku.

To będzie hit. Oreo stworzyło limitowaną serię ciastek z Post Malone

Oreo i popularny piosenkarz i producent muzyczny Post Malone wspólnie stworzyli limitowaną edycję ciasteczek z niezwykłym nadzieniem. Do sklepów trafi już na początku lutego.

Maleje sprzedaż szampana, bo nie ma czego świętować

„Wysyłka szampana w 2024 r. zakończyła się niejednoznacznym wynikiem” – stwierdził ostrożnie Komitet Szampana, branżowa organizacja. „Po lekkim wzroście o 1,2 proc. wobec grudnia 2023 r. w całym roku doszło do znaczącego spadku o 9,2 proc.” – dodał.

Masło jest wciąż drogie i może być droższe. A promocji ubyło

W końcówce roku masło drożało nawet o ponad 30 proc. Może to być efekt tego, że aż o 12,5 proc. spadła liczba promocji akurat na ten produkt, mimo że cały rynek zanotował ich solidny wzrost.

Grozi nam tanie mięso. Polska boi się jego zalewu z Niemiec

Polscy producenci mięsa boją się napływu taniego mięsa z Niemiec – alarmują największe polskie związki branżowe. Niemcy, drugi co do wielkości producent mięsa w UE, mają problemy z eksportem mięsa z powodu pryszczycy.

Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?

Rosną wszystkie sektory rynku gastronomicznego, choć najszybciej przybywa punktów mobilnych, jak np. food trucki. Ogółem liczba placówek zwiększyła się o ponad 4 tys., co oznacza najlepszy wynik od dekady.

Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości

Sieć kawiarni Starbucks zdecydowała się na diametralną zmianę reguł przyjmowania gości w swoich lokalach. Nie będzie już mowy o przesiadywaniu godzinami w kawiarniach i korzystaniu z toalety, bez kupienia czegokolwiek.

Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej

Upadek Manufaktury Piwa, Wódki i Wina staje się faktem. Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli spółki, reszta ma na to czas do 10 stycznia. Janusz Palikot upadek swojego alkoholowego imperium obserwuje z aresztu.

Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne

Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.

Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta

Pasztet strasburski z kaczych lub gęsich wątróbek (foie gras) oraz łosoś zdominowały jadłospis podczas ostatnich świąt we Francji. Sprzedaż pasztetu w grudniu zwiększyła się o ponad 30 proc., łososia i pstrąga o ponad 10 proc., sprzedaż szampana i win musujących zmalała z kolei o 6 proc.

Piwo z Polski i innych krajów Unii Europejskiej wlewa się do Rosji

Z piwnych potentatów Unii Europejskiej tylko Duńczycy przestali wspomagać wojenną kasę Putina. Niemcy i Czechy dostarczają do kraju agresora najwięcej swojego piwa i najwięcej na tym zarabiają. Gonią je browary z Chin. Polskiego piwa też w Rosji nie brakuje.

Polacy ruszyli po alkohol 0%. Styczeń będzie bez procentów?

Chodzi zwłaszcza o Dry January, czyli światową akcję promującą ograniczanie spożycia alkoholu. W Polsce trend widać od dawna, zwłaszcza w przypadku piwa.

Mocno wzrosła cena minimalna alkoholi w Rosji. W sklepach jeszcze drożej

Od nowego roku o 15 proc. poszła w górę w Rosji akcyza na mocne alkohole. Minimalna cena wódki w sprzedaży detalicznej to teraz więcej o blisko 17 proc. Jednak w rosyjskich sklepach próżno szukać alkoholi w minimalnych cenach.