- Rozszerzyliśmy swoją ofertę, teraz będziemy pracować nad poszerzeniem sieci dystrybucji – mówi Krzysztof Brzozowski, dyrektor handlowy ZPOW Kotlin. W ostatnim czasie na rynku pod marką Kotlin pojawiły się ogórki, papryka konserwowa i mieszanki warzywne. Obecnie oferuje pod nią ponad 70 wyrobów.
Na początku tego roku ZPOW Kotlin kupili od Agros Novej Krzysztof Grzegorczyk i Piotr Grzegorczyk, właściciele przetwórni owoców i warzyw Fructon. W zakładzie tym wytwarzają także dania gotowe pod marką Elbro.
Właścicielem marki Kotlin jest nadal Agros Nova. Firma udzieliła Fructonowi licencji na korzystanie ze znaku Kotlin w przypadku przetworów owocowych i warzywnych. Umowa nie dotyczy tylko produktów na bazie pomidorów.
Właściciele zakładu w Kotlinie uruchomili w nim w tym roku trzy linie do przetwórstwa kukurydzy, przetworów pasteryzowanych oraz produkcji mrożonych warzyw i owoców. Zwiększyli w nim także zatrudnienie o 200 osób. Stworzyli również działy księgowości, zakupów i sprzedaży a także dział obsługi klienta.
- Kontynuujemy współpracę z lokalnymi dostawcami. Dla nas to nie tylko element wspierania lokalnego rynku, ale przede wszystkim gwarancja, że trafia do nas towar najlepszej jakości, co z kolei przekłada się na smak naszych przetworów. - mówi Maciej Wajs, dyrektor zakładu w Kotlinie - Część przetwarzanych warzyw pochodzi także z naszych własnych upraw – dodaje.