Aktualizacja: 22.04.2025 09:05 Publikacja: 26.04.2023 14:01
Foto: Bloomberg
Truskawki w sklepach są dostępne właściwie w ofercie całorocznej, nawet zimą, dzięki importowi choćby z Chile czy Hiszpanii. Teraz jednak w sklepach zaczynają się pojawiać pierwsze z krajowych upraw szklarniowych, które są zdecydowanie bardziej poszukiwane z uwagi na walory smakowe.
Na rynku hurtowym Bronisze, gdzie kupowane są głównie do sklepów na bazarach, warzywniaków czy lokali gastronomicznych, ich cena wynosi ponad 30 zł za kilogram. Jeśli trafiają do sklepów, to są odsprzedawane po wyższych cenach - nawet do 50 zł za kilogram. To wciąż taniej niż szokująca już w ubiegłym roku cena czereśni, pierwsze z krajowych upraw kosztowały bowiem na targowiskach w Warszawie nawet ponad 100 zł za kilogram.
Amerykańska firma, przejęta przez Kreml i objęta kontrolą państwa, będzie wykorzystywana do dostarczania żywnośc...
Cła Trumpa i spadki wydatków konsumenckich to wyzwania dla branży, zwłaszcza mocnych alkoholi. Dlatego wciąż szu...
Ceny ryżu w Japonii wciąż rosną. Rząd od miesięcy usiłuje zapanować nad drożyzną uwalniając rezerwy strategiczne...
W Stanach Zjednoczonych jajka drożały przez całą zimę, dlatego władze uruchomiły import interwencyjny. Staniały,...
Z powodu awarii systemu kontroli produkcji i obrotu alkoholem (EGAIS) w wielu regionach Rosji, w tym w Moskwie,...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas