Drogi gaz, za mało CO2. Producenci żywności już mają kłopoty

Codziennie słyszymy o kolejnych polskich firmach, zwłaszcza producentach żywności, piekarniach którym grozi zamknięcie z powodu kryzysu energetycznego. I nie jest pocieszeniem, że takie problemy ma także branża spożywcza w innych krajach Unii Europejskiej.

Publikacja: 13.09.2022 16:33

Drogi gaz, za mało CO2. Producenci żywności już mają kłopoty

Foto: Adobe Stock

Wysokie są nie tylko ceny gazu, ale i dwutlenku węgla, który jest produktem ubocznym przy wytwarzaniu m.in. nawozów sztucznych. CO2 praktycznie nie ma bądź ma niebotyczne ceny. Dla przemysłu mięsnego i producentów napojów gazowanych, to już katastrofa.

Drogi gaz jest już w całej Europie. „Na alarm biją wszyscy od niemieckich rolników, którzy mają coraz większe kłopoty z uprawami pomidorów, po szwedzkie wytwórnie słynnego chrupkiego pieczywa i belgijskie browary” — pisze Bloomberg. A kłopoty z dostawami gazu będą jeszcze większe, kiedy zrobi się chłodno, trzeba będzie wtedy ogrzać mieszkania, szkoły i przedszkola i dokonać wyboru, co jest ważniejsze: komfort, zdrowie czy produkcja żywności.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż