Katering. Nie każdy chce gotować, wysyp ofert z dostawą

Wciąż powstają nowe firmy kateringowe, a w styczniu sprzedaż liderów się podwoiła. Polskie marki szykują się nawet do ekspansji zagranicznej. Rynek ma się rozwijać przez kilka kolejnych lat.

Aktualizacja: 08.02.2021 07:39 Publikacja: 07.02.2021 21:00

Katering. Nie każdy chce gotować, wysyp ofert z dostawą

Foto: Adobe Stock

Kateringi w formie codziennie dostarczanych zestawów posiłków szturmem podbiły w ostatnim roku polski rynek, choć moda na ich stosowanie pojawiła się już wcześniej. Przymusowa izolacja i zamknięcie stacjonarnej obsługi w restauracjach spowodowały, że skazani na domowe gotowanie lub dostawy do domów, tysiące Polaków wybrało całodzienne zestawy.

Branża szacuje, że w 2020 r. trafiło ich do domów ok. 35 mln sztuk, a rynek szacowany wcześniej na ponad 1 mld zł faktycznie może być wart znacznie więcej, nawet ponad 2 mld zł. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku wynik będzie jeszcze lepszy. Tym bardziej że stacjonarne restauracje wciąż nie mogą liczyć na poluzowanie restrykcji.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż