Tylko 99 zł za rok czytania.
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Aktualizacja: 20.03.2022 15:33 Publikacja: 18.03.2022 17:00
Foto: materiały prasowe
Z „Sekretów Kielc" dowiadujemy się, w jakich okolicznościach w 1959 r. ruszyła produkcja kulinarnego symbolu tego miasta – majonezu. Recepturę z sekretnymi proporcjami żółtek jaj znaleziono przypadkowo w księgarni przy głównym deptaku na ulicy Sienkiewicza.
O kieleckim majonezie słyszał prawie każdy, mniej osób wie, że także w latach 50. w Kielcach wyprodukowano pierwsze egzemplarze pralki wirnikowej Frania. Na łamach ówczesnej prasy jedna z czytelniczek dziękowała twórcom za to, że frania nie uszkodziła jej bielizny. Właśnie wycinki z dawnych gazet, w tym ogłoszenia i listy, są atutem książki. Dużo miejsca autor poświęcił dworcowi PKS nazywanemu, ze względu na kształt budynku, talerzem marsjańskim lub autobusowym UFO. Kolejne rozdziały dotyczą epidemii tyfusu, która szalała w Kielcach sto lat temu, oraz produkcji noży, która sprawiła, że na kielczan mówi się „scyzoryki".
Sława Davida Hockneya działa z magnetyczną siłą. Od pierwszego więc dnia jego wystawa w Paryżu ściąga tłumy, a j...
Rzadko zdarza się spektakl, który przeżywa się w takich emocjach jak „Dziady” Mai Kleczewskiej z teatru w Iwano-...
Wokół modelu opieki nad dziećmi w Szwecji i Norwegii narosło wiele mitów. Wyjaśnia je w swoich reportażach Macie...
„PGA Tour 2K25” przypomina, że golf to nie tylko rodzaj kołnierza czy samochód.
Kluczem do rozwoju emocjonalnego dziecka jest doświadczenie, a nie informacja – wyjaśnia Jonathan Haidt.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas