Aktualizacja: 04.10.2019 10:40 Publikacja: 04.10.2019 10:30
Foto: stock.adobe.com
- Stare powiedzenie: „Jesteś tym, co jesz” jest kamieniem milowym w wielu aspektach ludzkiego zdrowia - powiedziała dr Paige Lawrence z University of Rochester. - Ale jeśli chodzi o zdolność organizmu do zwalczania infekcji, to badanie sugeruje, że w pewnym stopniu możesz być tym, co jadła twoja prababcia - dodała.
Nowe badania przeprowadzone przez zespół Lawrence na University of Rochester pokazują, że narażenie matki na powszechną i wszechobecną formę zanieczyszczenia przemysłowego może zaszkodzić układowi odpornościowemu potomstwa a uraz ten jest przekazywany kolejnym pokoleniom, osłabiając obronę organizmu przed infekcjami takimi jak wirus grypy. Badania przeprowadzono na myszach, których układ odpornościowy funkcjonuje podobnie jak u ludzi.
W lipcu 2024 r. tysiące mieszkańców Barcelony wyszło na ulice miasta. Nie chodziło o barwne, lokalne święto. Kat...
Wielki Zderzacz Hadronów może w przyszłości zostać zastąpiony przez nową maszynę. Jej projekt został już opublik...
Ptolemais to jedno z największych starożytnych greckich miast. Znajdowało się na terenie Cyrenajki, historycznej...
Wyniki wyborów i referendów często oscylują wokół 50% / 50%. Kandydaci idą „łeb w łeb”, a o wygranej decydują uł...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Już w sobotę 29 marca miłośnicy astronomii będą mogli podziwiać ciekawy spektakl na niebie - częściowe zaćmienie...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas