Montefalco sagrantino to jedno rzadszych win, z uwagi na rozmiar upraw i górzysty uformowanie terenu, co w połączeniu z wyjątkowością odmiany sagrantino, z której powstaje, dodaje mu splendoru i pewnej tajemniczości. Mimo dekad poszukiwań i badań DNA, nie udało się znaleźć odmiany pokrewnej do sagrantino, co jest ewenementem w skali światowej, podobnie jak fakt, iż by trafić na rynek, musi zgodnie z prawem dojrzewać ponad trzy lata. Wino zaczęli wyrabiać około XV wieku franciszkanie w okolicach Montefalco i – co niezwykle ciekawe – dla swoich potrzeb robili wina słodkie. Nie było to jednak ich zamysłem – w górskim chłodnym klimacie, przy późnych zbiorach i ostrych zimach wino nie miało szans dokończyć fermentacji i zachowywało naturalną słodycz. Uważa się, że odmianę sagrantino franciszkanie mogli sprowadzić gdzieś z Bliskiego Wschodu, ale i tam nie ma ona dziś swoich krewnych.