Tak jak pieprz nie zawsze jest czarny, tak druga z pary najpopularniejszych przypraw nie zawsze musi być śnieżnobiała.
[srodtytul]Skąd te kolory[/srodtytul]
W zależności od miejsca pochodzenia i domieszki minerałów sole – nazywane wykończeniowymi – mogą mieć barwę od żółtej, przez różową i czerwoną, po smoliście czarną.
Ta ostatnia sól pozyskiwana jest na przykład na Hawajach. Swoją niezwykłą, głęboką barwę zawdzięcza dodatkowi węgla aktywnego, który powstaje ze spalonych skorup orzechów kokosowych.
Z wysp Pacyfiku sprowadza się także sole czerwone i złocistożółte. Ich kolor jest rezultatem domieszki tamtejszych glinek, bogatych w związki żelaza. Delikatnie różową barwą odznacza się sól wydobywana w Himalajach. Co ciekawe, wykorzystuje się ją nie tylko jako przyprawę, ale też materiał do wyrobu tac i talerzy, które wycina się z dużych bloków. Mianem szarej soli – sel gris – określa się wilgotną, nieoczyszczaną sól produkowaną w rejonie atlantyckiego wybrzeża Francji.