Wracają koktajle

Po niemal 100 latach wraca złota era koktajli. W sam raz na karnawał.

Aktualizacja: 12.01.2017 20:16 Publikacja: 12.01.2017 18:29

Wracają koktajle

Foto: Flickr

W wielu miastach Polski nieomal jak grzyby po deszczu wyrastają koktajlbary. Czasami towarzyszą restauracji, czasami są samoistnymi barami. Znowu barmani tworzą własne tynktury, bawią się starymi recepturami i smakami z całego świata. Podobnie jak kucharze, pochylają się nad sezonowością i lokalnością produktów.

Skąd się wzięły koktajle? Legenda mówi, że po walce kogutów, kiedy właściciel zwycięskiego ptaka chciał zaprosić wszystkich do baru, okazało się, że nie ma wystarczającej ilości jednego alkoholu. Kreatywny barman wlał wszystkie alkohole do jednego naczynia i zamieszał zawartość piórami z ogona pokonanego koguta. Stad nazwa, od angielskich słów: „cock" (kogut) i „tail" (ogon), czyli dzisiejszy koktajl.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace