GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Główny Inspektor Sanitarny radzi, by mrożone warzywa ugotować przed spożyciem.

Aktualizacja: 10.07.2018 16:16 Publikacja: 10.07.2018 10:10

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Foto: Adobe Stock

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie.  Do 15 czerwca 2018 r. zgłoszono 47 przypadków zatrucia, w tym dziewięć zgonów. Szczepy Listeria monocytogenes zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018. Sugeruje to, że szczepy przetrwały w zakładzie przetwórczym pomimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji po pierwszym wykryciu ogniska bakterii.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Prawo w Polsce
Będzie żałoba narodowa po śmierci papieża Franciszka. Podano termin
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Prawo dla Ciebie
Oświadczenia pacjentów to nie wiedza medyczna. Sąd o leczeniu boreliozy
Prawo drogowe
Trybunał zdecydował w sprawie dożywotniego zakazu prowadzenia aut
Zawody prawnicze
Ranking firm doradztwa podatkowego: Wróciły dobre czasy. Oto najsilniejsi
Prawo rodzinne
Zmuszony do ojcostwa chce pozwać klinikę in vitro. Pierwsza sprawa w Polsce