Teraz, jak pisze dziennik „Kommersant” największy dostawca majonezu na rynek rosyjski, Essen Production z Tatarstanu ostrzegł handlowców, że od 15 grudnia majonez podrożeje o 10 proc, tyle samo wzrosną ceny sosu pomidorowego, a o 15 proc. wszystkie inne sosy z zawartością majonezu.
Czytaj więcej
Cena politycznego sojuszu z Pekinem: 40 proc. czarnego kawioru na rosyjskim rynku to chińska podróbka.
Cena majonezu Essen Production za słoik 450 gramowy waha się na rynku rosyjskim, zależnie od miejsca zakupu, od 350 do nawet 500 rubli. A obecna podwyżka jest drugą w tym roku. Producent, który ma 20-procentowy udział w rosyjskim rynku, tłumaczy się, że jest zmuszony do takiego ruchu, ponieważ wzrosły cen podstawowych składników majonezu — zwłaszcza oleju roślinnego i jajek, których coraz częściej wręcz brakuje na rynku.
Dlaczego majonez jest tak ważny dla Rosjan?
Majonez stanowi podstawowy składnik sałatki olivier, wzbogaconej o mięso i zubożonej o niektóre składniki wersji naszej sałatki jarzynowej, która jest znana na świecie jako „sałatka rosyjska”. Podstawowy skład dzisiejszego rosyjskiego oliviera, to marchew, ogórki kiszone, jajka na twardo, groszek zielony (mrożony, albo z puszki) i szynka pokrojona w centymetrową kostkę (może być kurczak), pieprz, sól i oczywiście potężny chlust majonezu.
Nazwa olivier pochodzi od nazwiska belgijskiego kucharza Laurence Oliviera, który w latach 60. XIX wieku miał w Moskwie restaurację Ermitaż. Jego wersja była naprawdę na bogato, bo w skład oliviera wchodziły wtedy przede wszystkim cielęce ozorki, jarząbki, kapary, kawior, pikle, oliwa z prowansalskich oliwek, musztarda Dijon i francuski ocet winny.