Mocny skok eksportu żywności

Kraje Unii Europejskiej wciąż zapewniają polskim producentom trzy czwarte dochodów z eksportu. Rynek przechodzi jednak poważne zmiany, do których muszą dostosować się rodzime firmy.

Publikacja: 25.08.2023 03:00

Mocny skok eksportu żywności

Foto: Bloomberg

W ostatnich latach zdążyliśmy się już przyzwyczaić, że w przypadku żywności wiadomości o dwucyfrowych wzrostach dotyczą najczęściej cen. Tym razem jest jednak inaczej – eksport żywności nie zwalnia i jego tempo wzrostu nadal jest dwucyfrowe.

Sprzedaż za granicę wzrosła w pierwszych sześciu miesiącach roku o 15 proc., do 25,6 mld euro. Znaczące różnice zauważyć można w popularnych kierunkach eksportu, przyspiesza np. sprzedaż na rynki pozaunijne. O ile eksport do Unii zwiększył się o 13 proc., o tyle wartość towarów wysłana poza Unię wzrosła aż o 23 proc., do 6,8 mld euro.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Handel
Pożegnanie z kolejnymi znanymi markami odzieżowymi
Materiał Promocyjny
Suzuki Vitara i Suzuki Swift ponownie w gronie liderów rankingu niezawodności
Handel
Trump straszy, ale Amerykanie nie odetną się od Europy
Handel
Prezes największego banku USA o cłach Trumpa: Pogódźcie się z tym
Handel
Nowe zasady sprzedaży bananów. Koniec z owocami "premium"
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Handel
Słodycze w ubiegłym roku zdrożały najmocniej
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego