Jajka mogą zdrożeć o ponad 30 procent

W 2012 r. spad­nie pro­duk­cja jaj. Bę­dzie ich mniej, bo na­dal ok. 140 pro­du­cen­tów nie ulep­szy­ło, zgod­nie z wy­mo­ga­mi Unii, kla­tek dla kur

Publikacja: 03.01.2012 02:04

Jajka mogą zdrożeć o ponad 30 procent

Foto: Bloomberg

– Ce­ny ja­jek w Pol­sce na pew­no znacz­nie wzro­sną, i to już w naj­bliższych ty­go­dniach – mó­wi „Rz" Ra­fał Ra­taj­czak z Kra­jo­wej Izby Pro­du­cen­tów Dro­biu i Pasz. Pod­wyżka, we­dług branży, mo­że wy­nieść na­wet 20 – 30 proc. Choć są i ta­cy pro­du­cen­ci jaj, któ­rzy uwa­ża­ją, że pod­wyżki bę­dą więk­sze.

In­sty­tut Eko­no­mi­ki Rol­nic­twa i Go­spo­dar­ki Żyw­no­ścio­wej po­da­je, że już w li­sto­pa­dzie 2011 ro­ku ja­ja o roz­mia­rze L w za­kła­dach pa­ku­ją­cych kosz­to­wa­ły 33,6 gr za sztu­kę. Rok wcze­śniej by­ło to 29 gr.

Jaj­ka dro­że­ją, bo ich po­daż jest co­raz mniej­sza. Dro­gie pa­sze spra­wi­ły, że w 2011 r. po­gło­wie kur nio­sek w ca­łej Unii Eu­ro­pej­skiej spa­dło o ok. 20 proc., a w naj­bliższych mie­sią­cach mo­że spaść o ko­lej­ne 20 – 30 proc. Pro­ble­mem jest nie tyl­ko dro­gie ziar­no, ale także no­we prze­pi­sy unij­ne do­ty­czą­ce cho­wu klat­ko­we­go kur, któ­re na Bruk­se­li wy­mu­si­li obroń­cy praw zwie­rząt. Jaj­ka od kur trzy­ma­nych w klat­kach ozna­czo­ne są nu­me­rem 3 i do tej po­ry przy­pa­da­ło na nie nie­mal ok. 90 proc. ryn­ku.

Od 1 stycz­nia 2012 ro­ku do skle­pów w ca­łej Unii, w tym w Pol­sce, mo­gą tra­fiać jaj­ka od kur ho­do­wa­nych w ulep­szo­nych, a przede wszyst­kim w więk­szych, klat­kach. Wy­mia­na kla­tek to du­ży wy­da­tek. Sta­no­wi­sko dla ku­ry stwo­rzo­ne we­dług no­wych za­sad to koszt ok. 10 eu­ro, czy­li po­nad 40 zł. Mo­der­ni­za­cja klat­ki wy­no­si ok. 3 eu­ro, co dla fer­my ma­ją­cej 80 tys. kur sta­no­wi wy­da­tek 240 tys. eu­ro.

Do zmie­nio­nych wy­mo­gów unij­nych do­ty­czą­cych cho­wu kur w klat­kach nie do­sto­so­wa­ło się jesz­cze ok. 140 pro­du­cen­tów, czy­li co czwar­ty do­star­cza­ją­cy jaj­ka na ry­nek. – Wszy­scy oni jed­nak roz­po­czę­li mo­der­ni­za­cję ferm, dla­te­go bę­dą mie­li czas naj­póź­niej do 31 lip­ca 2012 r., aby za­koń­czyć ten proces – wy­ja­śnia Krzysz­tof Jażdżew­ski, za­stęp­ca głów­ne­go le­ka­rza we­te­ry­na­rii. Do te­go cza­su nie bę­dą mo­gli jed­nak sprze­da­wać jaj na ry­nek de­ta­licz­ny, a je­dy­nie do prze­twór­ni i na eks­port po­za UE. We­te­ry­na­ria sza­cu­je, że 140 pro­du­cen­tów ma obec­nie 4,3 mln kur, któ­re dzien­nie zno­szą ok. 3,8 mln jaj.

Od­bu­do­wa po­gło­wia mo­że po­trwać na­wet dwa – trzy la­ta. Nie ma jed­nak gwa­ran­cji, że wszy­scy zmo­der­ni­zu­ją klat­ki.

– Ist­nie­je ry­zy­ko, że bę­dą mie­li kło­po­ty ze sfi­nan­so­wa­niem in­we­sty­cji. Wy­mia­na kla­tek na­ło­ży­ła się na trud­ny czas nie tyl­ko dla branży, ale ca­łej go­spo­dar­ki, co wpły­wa na usztyw­nie­nie się ban­ków – mó­wi Ra­taj­czak.

Biznes
Aktywa oligarchów trafią do firm i osób w Unii poszkodowanych przez rosyjski reżim
Biznes
Rekordowe wydatki Kremla na propagandę za granicą. Czy Polska jest od niej wolna?
Biznes
Polskie firmy nadrabiają dystans w cyfryzacji
Biznes
Rafako i Huta Częstochowa. Będą razem produkować dla wojska?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
Dlaczego Polacy boją się założenia firmy?
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne