Od października 2014 roku do września 2015 roku kraje unijne wyprodukują w sumie prawie 19,9 mln ton cukru – wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej, na którą powołuje się Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Z tego 559,9 tys. ton przeniesionych zostanie z poprzedniego sezonu.
Łączna kwota produkcyjna cukru w UE sięgająca 13,53 mln ton zostanie więc przekroczona o 6,377 mln ton. W relacji rocznej oznacza to wzrost aż o 83 proc. – podkreśla FAMMU/FAPA. Największe nadwyżki będą miały Francja – o 1,78 mln ton i Niemiec – o 1,7 mln ton. KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrosła do 2,032 mln ton (w tym 47,7 tys. ton przeniesienia z poprzedniego sezonu), a nadwyżka produkcyjna wyniesie 627,1 tys. ton.
Średni plon cukru oszacowany został na 12,1 t/ha wobec 11,1 t/ha w sezonie 2013/14. W Polsce wydajność z hektara upraw jest sporo mniejsza od unijnej średniej i wynosi 10,7 t/ha. Rok do roku jest jednak o 1,1 t/ha wyższa.
- Mimo bardzo wysokiej nadprodukcji cukru KE nie zdecydowała się w sezonie 2014/15 na uruchomienie mechanizmu przekwalifikowania (zamiana cukru pozakwotowego na kwotowy i wykorzystanie go na cele spożywcze). Taki ruch wydaje się mało prawdopodobny w obliczu silnie spadających cen cukru w UE. Większa podaż cukru na rynku wspólnotowym pogłębiłaby przeceny – zwraca uwagę Łukasz Chmielewski z FAMMU/FAPA.
GUS podaje, że w lutym 2015 roku kilogram cukru w polskich sklepach kosztował średnio 2,06 zł. Ostatnio tańszy był na przełomie 2003 i 2004 r. Tylko w ubiegłym roku jego ceny zmalały o niemal jedną trzecią.