– Jesienią przyszłego roku powinna ruszyć produkcja w naszej nowej serowni w Lidzbarku Warmińskim. Będzie ona w stanie wytworzyć 80 ton serów na dobę – mówi „Rz" Andrzej Grabowski, współwłaściciel grupy Polmlek.
Inwestycja ma kosztować ponad 70 mln zł. Nie licząc tej serowni, Polmlek wyda w Lidzbarku 150 mln zł, współpracując z Warmińsko-Mazurską Specjalną Strefą Ekonomiczną.
Apetyt na rosnące zyski z serów ma też Spomlek.
– W ciągu kilku lat zamierzamy zostać największym polskim producentem serów dojrzewających. Chcemy to osiągnąć zarówno poprzez przyłączenia innych spółdzielni, jak i rozwój organiczny – zapowiada Edward Bajko, prezes Spomleku.
Centrum produkcji serów tej firmy staje się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chojnicach, którą Spomlek przejął w ubiegłym roku. W latach 2014–2015 zainwestuje tam 21 mln zł.