Aktualizacja: 14.03.2025 01:34 Publikacja: 04.12.2022 21:00
Foto: Adobe stock
Zmianę cen surowców odnotowuje w swoim raporcie bank ING. Przedłużenie porozumienia w sprawie korytarza zbożowego na Morzu Czarnym uspokoiło rynki, spadają wyceny kontraktów długoterminowych, wzrosły dostawy zboża do UE. Jest szansa na niższe ceny pasz, a więc i drobiu, rosną szanse na obniżki cen mleka. Jednak rynkiem rządzi dziś polityka, nie ekonomia. A spadające ceny już nie podobają się rolnikom.
Zasoby wody nie odbudowały się przez zimę, w lutym było jej w rzekach rekordowo mało. Słychać kolejne ostrzeżenia przed suszą hydrologiczną, co zwiastuje wzrost cen żywności.
Bez względu na zmieniające się realia rynkowe, jedno jest pewne – Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej Agrotech pozostają wydarzeniem, które wpływa na rozwój branży rolniczej i inspiruje kolejne pokolenia do inwestowania. 30. edycja pokaże, że rolnictwo w Polsce ma ogromny potencjał i jest gotowe na wyzwania przyszłości. Wydarzenie od 14 do 16 marca w Targach Kielce.
„Emerytowane” kury nioski są teraz zatrudnione na plantacji drzew oliwnych na Cyprze. Chodzą po niej na wolności i użyźniają teren swymi odchodami.
Bruksela wsłuchała się w rolnicze protesty i złagodzi zielone wymogi. Jednocześnie nie może zagwarantować rolnikom utrzymania ich dochodów.
Potencjał energetyki wiatrowej na Pomorzu Zachodnim to główny temat zbliżającego się Forum Ekologicznego, które odbędzie się pierwszego dnia wiosny (21.03.2025 r.) w Szczecinie.
Walka z nielegalną imigracją już powoduje problemy z siłą roboczą w rolnictwie. Nawet połowa pracowników na plantacjach to osoby z nieudokumentowanym statusem, które boją się przychodzić do pracy. To oraz cła importowe raczej podniosą ceny żywności.
Jazda na motocyklu to z całą pewnością wielka przyjemność, o czym zaświadczy każdy, kto chociaż raz miał okazję – legalnie, podkreślmy – poprowadzić maszynę na dwóch kołach.
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.
Szalejąca inflacja oraz kryzysy z cenami masła, kawy czy jajek zniechęcają do zakupów. Ostatni rok przyniósł co prawda w ujęciu globalnym 7,5-proc. wzrost rynku dóbr konsumenckich, ale to efekt rosnących cen. W Polsce sytuacja jest nieco lepsza.
Rośnie zainteresowanie lokalnych producentów żywności europejskimi krajami na południe od Polski.
Tłusty Czwartek ma w Polsce zaprzysięgłych zwolenników, którzy będą objadać się tego dnia pączkami i zjedzą ich znacznie więcej niż statystyczne 2-3, jakie przypadają na osobę.
Sprzedaż francuskiej sieci w naszym kraju w 2024 roku była 3,3 proc. niższa niż rok wcześniej. Firma zapowiada przegląd aktywów, ale nie podaje szczegółów, z jakich rynków może się wycofać. O sprzedaży jej polskich sklepów mówi się od lat.
Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.
Tylko 4 proc. Polaków zupełnie nie kupuje produktów mięsnych, choć jednocześnie już 39 proc. ogranicza takie zakupy - wynika z badania zleconego przez branżę mięsną.
Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas