Aktualizacja: 18.11.2021 21:00 Publikacja: 18.11.2021 21:00
Foto: Bloomberg
Szykuje się przykra niespodzianka dla miłośników małej czarnej. Ceny ziaren kawy na giełdach towarowych rosną nieprzerwanie od wielu miesięcy. Rok temu za funt popularnej kawy arabica na giełdzie towarowej w Nowym Jorku trzeba było zapłacić 1,1–1,2 dol. Dziś cena jest niemal dwukrotnie wyższa. I najwyższa od siedmiu lat. Kontrakty na mniej smaczną i tańszą alternatywę, czyli kawę robusta, rosną tylko nieco wolniej.
Głównym powodem rosnących cen jest niekorzystna seria zdarzeń pogodowych w Brazylii, która odpowiada za około 35 proc. światowych zbiorów. Wielkość zbiorów regularnie waha się pomiędzy latami lepszymi i gorszymi, co zwykle nie wpływa jednak znacząco na ceny kawy, bo ewentualne niedobory pokrywane są z zapasów. Tym razem jest inaczej. Na suszę z początku sezonu, która zmniejszyła liczbę owoców kawowca, nałożyły się potem siarczyste mrozy, które dodatkowo zaszkodziły owocom, a także drzewom. Brazylijskie władze oceniały, że zbiory mogą być najniższe od 12 lat. A prognozy na przyszły rok nie są dobre.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ocenia, że konsumenci będą odczuwać przez rok nowe ceny kawy, a wszystkie poboczne skutki wyższych cen „utrzęsą się” po 4 latach. Amerykańskie zrzeszenie firm związanych z kawą (eksport, import, maklerzy, palarnie, detaliści) zwróciło się do administracji USA o ochronę przed dodatkowymi stawkami celnymi.
Amerykańskie służby celne odnotowały gwałtowny wzrost prób przemytu jaj z Meksyku. W Stanach Zjednoczonych ceny jaj wciąż rosną, a mimo to zaczyna ich brakować w sklepach. Jest tak źle, że amerykański rząd prosi Danię o sprzedaż jaj.
Zasoby wody nie odbudowały się przez zimę, w lutym było jej w rzekach rekordowo mało. Słychać kolejne ostrzeżenia przed suszą hydrologiczną, co zwiastuje wzrost cen żywności.
Bez względu na zmieniające się realia rynkowe, jedno jest pewne – Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej Agrotech pozostają wydarzeniem, które wpływa na rozwój branży rolniczej i inspiruje kolejne pokolenia do inwestowania. 30. edycja pokaże, że rolnictwo w Polsce ma ogromny potencjał i jest gotowe na wyzwania przyszłości. Wydarzenie od 14 do 16 marca w Targach Kielce.
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
„Emerytowane” kury nioski są teraz zatrudnione na plantacji drzew oliwnych na Cyprze. Chodzą po niej na wolności i użyźniają teren swymi odchodami.
Jazda na motocyklu to z całą pewnością wielka przyjemność, o czym zaświadczy każdy, kto chociaż raz miał okazję – legalnie, podkreślmy – poprowadzić maszynę na dwóch kołach.
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.
Szalejąca inflacja oraz kryzysy z cenami masła, kawy czy jajek zniechęcają do zakupów. Ostatni rok przyniósł co prawda w ujęciu globalnym 7,5-proc. wzrost rynku dóbr konsumenckich, ale to efekt rosnących cen. W Polsce sytuacja jest nieco lepsza.
Rośnie zainteresowanie lokalnych producentów żywności europejskimi krajami na południe od Polski.
Tłusty Czwartek ma w Polsce zaprzysięgłych zwolenników, którzy będą objadać się tego dnia pączkami i zjedzą ich znacznie więcej niż statystyczne 2-3, jakie przypadają na osobę.
Sprzedaż francuskiej sieci w naszym kraju w 2024 roku była 3,3 proc. niższa niż rok wcześniej. Firma zapowiada przegląd aktywów, ale nie podaje szczegółów, z jakich rynków może się wycofać. O sprzedaży jej polskich sklepów mówi się od lat.
Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.
Tylko 4 proc. Polaków zupełnie nie kupuje produktów mięsnych, choć jednocześnie już 39 proc. ogranicza takie zakupy - wynika z badania zleconego przez branżę mięsną.
Na „Bezpieczeństwo, Europo!” odpowiadam od razu: „Bezpieczna żywność to bezpieczna przyszłość!”. Sto dziesięć organizacji pozarządowych i dwudziestu siedmiu naukowców i naukowczyń podpisało apel Green Rev Institute do Komisji Europejskiej. To nie jest kolejny technokratyczny dokument – to wezwanie do działania.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas