Jej wskaźnik cen odnotowujący comiesięczne zmiany koszyka zbóż, nasion roślin oleistych, nabiału, mięsa i cukru wyniósł średnio 107,5 pkt wobec 105,2 w listopadzie. W całym 2020 roku wskaźnik wyniósł 97,9 pkt, najwięcej od 3 lat i o 3,1 proc. więcej niż w 2019 r. W dalszym ciągu był jednak o ponad 25 proc. mniejszy niż w rekordowym 2011 r. — pisze Reuter.
Ceny oleju roślinnego rosły w dalszym ciągu — w grudniu o 4,7 proc. względem listopada, kiedy skoczyły o ponad 14 proc. W całym roku ich indeks zwiększył się o 19,1 proc. wobec 2019 r. FAO wyjaśniła, że mniejsza podaż oleju palmowego w krajach produkujących go najbardziej wywindowała ceny, natomiast handel nim odczuł duży wzrost stawek eksportowych w Indonezji. Olej sojowy zdrożał nieco z kolei na skutek długotrwałych strajków w Argentynie.