Główny Urząd Statystyczny poinformował w poniedziałek, że w maju 2021 r. w porównaniu z kwietniem 2021 r. wzrosły ceny skupu większości produktów rolnych, z wyjątkiem cen owsa i mleka. Ceny większości produktów rolnych były również wyższe w maju 2021 r. w stosunku do analogicznego miesiąca ubiegłego roku. Tańszy niż przed rokiem był owies oraz ziemniaki.

Efekt pandemii
– Wzrostowy trend cen skupu podstawowych produktów rolnych w Polsce utrzymuje się już miesiąc z rzędu. Wpisuje się on w ogólny wzrostowy trend cen surowców rolnych nie tylko w kraju, lecz w skali globalnej, co z kolei jest skutkiem odreagowania gospodarek wchodzących w fazę ożywienia po kryzysie Covid-19 – mówi Paweł Kowalski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.
– W okresie pandemii spadł popyt na produkty rolne, m.in. ze strony restauracji i hoteli, które musiały zawiesić działalność. Teraz się otworzyły, popyt wzrósł, ale nie nadąża za nim podaż. To winduje ceny – tłumaczy Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska, ekspert rynku rolno-spożywczego.
Eksperci zgodnie zwracają uwagę, że ceny surowców rolnych są bardzo podatne na wahania cen. – W tym roku jednak dynamika zmian jest wysoka. Rzadko zdarza się też sytuacja, kiedy ceny prawie wszystkich głównych surowców rolnych kształtują się znacznie powyżej roku poprzedniego – mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska. Także on wśród przyczyn wzrostu cen wskazuje pandemię.