Główny Inspektor Sanitarny podał w piątek, 8 marca, że został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w smoothie owocowym sprzedawanym przez markę własną Lidla.
Czytaj więcej
Producenci zapowiadają, że są w stanie szybko podwoić produkcję, na czym zyskaliby także rolnicy.
Patulina w napojach marki własna Lidla
Chodzi o napoje Solevita Smoothie Red Genius o pojemności 250 ml. Wadliwa partia ma datę minimalnej trwałości 13 marca 2024 r. Artykuły wyprodukowała dla Lidla niemiecka firma Molkerei Gropper GmbH & Co KG.
Jak wytłumaczył GIS, wykryta w napojach Solevita patulina to toksyna wytwarzana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys. Ma ona szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.