Aktualizacja: 26.04.2025 03:56 Publikacja: 08.10.2023 15:47
Foto: Adobe Stock
Oliwa z oliwek stała się prawdziwym złotem w płynie. Dotychczas tak ją porównywano ze względu na smak, jaki zapewnia podniebieniu, teraz doszedł nowy czynnik — ekonomiczny — podkreślił dziennik „La Vanguardia”.
Fale upałów podczas kwitnienia drzew oliwnych a następnie dotkliwa susza doprowadziły do dużego zmniejszenia zbiorów owoców do wytłaczania. Podobną sytuację przewidują specjaliści w przyszłym roku. Litrowe butelki oliwy zdrożały z 5 euro do 8,16-9,42 euro, a w niektórych przypadkach nawet do ponad 14 euro. Organizacja konsumentów OCU podała, że od lipca podwyżki cen oliwy przekroczyły 30 proc., jeden litr kosztuje co najmniej 10 euro. Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno (virgen extra) znana pod skrótem AOVE zdrożała w pierwszej połowie lipca o 15,4 proc.
Zbiory kawy w Brazylii w tegorocznej i w przyszłej kampanii 2025/26 zmaleją o 3-6,4 proc z powodu suszy — wynika...
Kraje afrykańskie będą musiały wydać miliardy dolarów na nowe plantacje oraz systemy nawadniające. Dlatego ceny...
Amerykańska firma, przejęta przez Kreml i objęta kontrolą państwa, będzie wykorzystywana do dostarczania żywnośc...
Cła Trumpa i spadki wydatków konsumenckich to wyzwania dla branży, zwłaszcza mocnych alkoholi. Dlatego wciąż szu...
Ceny ryżu w Japonii wciąż rosną. Rząd od miesięcy usiłuje zapanować nad drożyzną uwalniając rezerwy strategiczne...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas