UE znosi ograniczenia w imporcie żywności z Japonii

Unia Europejska zniosła ograniczenia w imporcie japońskiej żywności i paszy pochodzących z regionów najbardziej dotkniętych awarią w elektrowni jądrowej w Fukuszimie w 2011 r. Bruksela ma nadzieję, że Japonia złagodzi swą kontrolę produktów rolnych z Unii.

Publikacja: 14.07.2023 12:21

UE znosi ograniczenia w imporcie żywności z Japonii

Foto: Adobe Stock

Kontrolę importu wprowadzono w Unii w związku z obawami o napromieniowanie tej żywności i pasz po trzęsieniu ziemi i tsunami, które poważnie uszkodziły elektrownię Dai-ichi na wschodnim brzegu Japonii. Od 2021 r. Unia wymagała zaświadczeń o poziomie napromieniowania izotopami importowanych grzybów, niektórych gatunków ryb i jadalnych roślin (np. pędów bambusa) z Fukuszimy i 9 innych prefektur.

Komisja Europejska ogłosiła teraz, że te ograniczenia zostały całkowicie zniesione, bo Japonia w dalszym ciągu sprawdza stopień napromieniowania i powinna nadal ogłaszać swe dane.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę