Reklama

Rząd Włoch nie chce owadziej mąki w pizzy czy makaronie

Dopuszczenie przez UE nowych owadów do stosowania w produkcji spożywczej spotkało się we Włoszech z obroną diety śródziemnomorskiej.

Publikacja: 27.03.2023 11:56

Rząd Włoch nie chce owadziej mąki w pizzy czy makaronie

Foto: Bloomberg

Włoski rząd, żartobliwie mówiąc, zdecydował się bronić włoskich dóbr narodowych takich jak makaron i pizza przed inwazją owadów. Włoskim politykom nie spodobało się dopuszczenie przez UE do obrotu i spożycia kolejnych owadów. Dlatego też włoski rząd wydał przepisy, w których zabronił stosowania mąki z owadów w niektórych produktach spożywczych i wzmocnił unijną regulację dotyczącą oznaczania zawartości owadziego białka w sprzedawanych wyrobach.

Czytaj więcej

Burgery i pizza z owadami. Takie dania można już zjeść w Polsce

- Będziemy czuwać nad pełnym przestrzeganiem środków ogłoszonych dzisiaj przez policję sanitarną NAS, zarówno w odniesieniu do zakazu stosowania mąki z owadów w żywności typowej dla diety śródziemnomorskiej, takiej jak pizza i makaron, jak i w zakresie etykietowania produktów” które je zawierają, które będą musiały być widoczne i wyraźne” – powiedział podczas konferencji prasowej minister zdrowia Orazio Schillaci, cytowany przez agencję ANSA.

Czytaj więcej

Owady w jedzeniu? Producent czekolady cieszy się i deklaruje gotowość

Najważniejszym postanowieniem włoskiego rządu jest wprowadzenie obowiązku znacznie bardziej wyraźnego oznaczania produktów zawierających owady wymienione w unijnych regulacjach. Co więcej, produkty te muszą być także w sklepach eksponowane osobno – mąka z dodatkiem owadów nie będzie, więc mogła więc stać ze zwykłą mąką. Rząd zdecydował też, jak widać wyżej, o zakazie stosowania mąki z owadów jako dodatków do typowych włoskich dań takich jak pizza czy makaron. Jak podawał „The Times”, włoscy ministrowie uważają, że istotnym jest, by produkty zawierające owady nie były „mylone z prawdziwie włoskimi” wyrobami.

Reklama
Reklama

Rząd Włoch zamierza także zaproponować wciągnięcie włoskiej kuchni na listę światowego dziedzictwa UNESCO, co ma wzmocnić jej ochronę przed owadzimi dodatkami.

Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama