Żywność podrożeje mniej. Powiew optymizmu ze światowych rynków

Styczeń był dziesiątym z rzędu miesiącem spadku cen żywności na rynkach światowych. Mocno taniały oleje roślinne, ale też produkty mleczne i cukier.

Publikacja: 06.02.2023 03:00

Żywność podrożeje mniej. Powiew optymizmu ze światowych rynków

Foto: Adobe Stock

Powiew optymizmu ze światowych rynków żywności. To, co się na nich dzieje, śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Po wybuchu wojny w Ukrainie wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął w marcu zeszłego roku 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od marca jednak ceny żywności systematycznie spadają.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
Abstynent Putin każe Rosjanom nie pić. Produkcja wódki najniższa od ośmiu lat
Przemysł spożywczy
Kawa wreszcie zacznie tanieć? Świat czeka na zbiory w Brazylii
Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Materiał Promocyjny
Sześćdziesiąt lat silników zaburtowych Suzuki
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA