Dania z owadów? To wciąż niszowy i egzotyczny produkt

- Nie ma potrzeby namawiać ludzi, by jedli tego rodzaju produkty – mówi o żywności z owadów Michał Pokorski, prezes spółki HiProMine, produkującej białko z owadów.

Publikacja: 26.01.2023 12:10

Dania z owadów? To wciąż niszowy i egzotyczny produkt

Foto: Adobe Stock

Mąka ze świerszczy weszła właśnie do sklepów, czy to jest kandydat na popularną żywność dla mieszkańców Europy?

Unia Europejska umożliwia faktycznie coraz szersze korzystanie z mączek z owadów do przygotowania jedzenia dla ludzi. Jednak z naszego punktu widzenia - będzie to niszowy, egzotyczny produkt, coś nadzwyczajnego, a nie regularny składnik diety. Nadal do spożycia zostały dopuszczone tylko trzy gatunki, świerszcze, szarańcza wędrowna i mącznik młynarek.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż