W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

W rosyjskiej Arktyce, do tej pory słynącej z wydobycia gazu na Półwyspie Jamalskim, ruszyła produkcja parmezanu i camembertu. Sery powstają w ekstremalnie trudnych warunkach.

Publikacja: 12.01.2023 18:59

W rosyjskiej Arktyce ruszyła produkcja serów

Foto: Adobe Stock

Przedsiębiorstwo rolne "Nojabrskij” w Jamalsko-Nienieckim Okręgu Autonomicznym rozpoczęło produkcję nowych rodzajów sera - parmezanu i camembertu - powiedział Andriej Tjakotiew, p.o. dyrektora firmy, dla agencji Interfaks.

„Zrobiliśmy pierwsze partie próbne, patrzyliśmy, jak ludność zareaguje na tego typu sery. Ser się spodobał i teraz wprowadziliśmy go do produkcji”.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Przemysł spożywczy
200 mln na pączki. Każdy w Polsce zje co najmniej po dwa
Przemysł spożywczy
Jajecznica będzie daniem luksusowym. Jajka coraz droższe, zaczyna ich brakować
Przemysł spożywczy
Starbucks zredukuje menu o prawie jedną trzecią i zwolni 1100 osób w USA
Przemysł spożywczy
Potrzebna zrzutka 600 tys. na upadłość spółki Palikota. Pusta kasa i 1400 wierzycieli
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Przemysł spożywczy
Masło na Wielkanoc będzie jeszcze droższe. Nawet 12 złotych
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”