Mniej jaj na światowym rynku. Przybywa ognisk ptasiej grypy

Mnożące się ogniska ptasiej grypy, wojna w Ukrainie i związane z tym komplikacje w transporcie oraz wzrost cen żywności na świecie przyczyniły się do zmniejszenia podaży jaj w kwietniu, gdy jest na nie największy popyt.

Publikacja: 20.04.2022 12:47

Mniej jaj na światowym rynku. Przybywa ognisk ptasiej grypy

Foto: Bloomberg

Francja, największy w Europie producent drobiu i jaj, została dotknięta czwartą od 2015 r. falą epizootii ptasiej grypy. Dotychczas występowała w południowo-zachodniej części kraju, tej wiosny opanowała Kraj Loary (185 ognisk), drugi po Bretanii ośrodek hodowli drobiu. Według stanu na 15 marca, 792 gospodarstwa hodowlane były skażone wirusem, w tym 338 tylko w Wandei na południu kraju. Od listopada 2021 wybito ponad 13 mln kurcząt, kur, kaczek, gęsi i indyków, w tym ok. 8 proc. kur niosek. Pojedyncze przypadki notowano w kilku krajach europejskich, zwłaszcza w Bułgarii (7 w tym roku), także w RPA, Japonii, na Filipinach (13 nowych), w Ontario w Kanadzie (6 nowych). Amerykański sanepid APHIS naliczył 147 ośrodków z wirusem H5N1 w 25 stanach, co wymagało likwidacji prawie 21,3 mln sztuk drobiu, w tym ponad 19 mln młodych kur niosek, ok. 6 proc. krajowego stada.

79 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Przemysł spożywczy
Ceny kawy w rok się niemal podwoiły, a będzie jeszcze gorzej
Materiał Promocyjny
Przed wyjazdem na upragniony wypoczynek
Przemysł spożywczy
Bacardi przegrywa z Kubą walkę o Havana Club
Przemysł spożywczy
Owady w pieczywie mogą przestać być skandalem. Bruksela legalizuje larwy mącznika
Przemysł spożywczy
Jemy coraz więcej miodu, potrzebny import z Ukrainy. Dane Polskiej Izby Miodu
Przemysł spożywczy
Szampan mniej popularny na świecie, ale koniak nadal w modzie