Potencjalne skażenie salmonellą wystarczyło, by ze sklepów w USA Ferrero zaczęło wycofywać asortyment niektórych swoich produktów. Z półek amerykańskich placówek handlowych znikają Kinder Happy Moments i Kinder Mix Chocolate Treats. Włoski koncern twierdzi, że decyzję podjął po tym, jak w fabryce, z której pochodzi czekolada użyta do wyprodukowania słodyczy, wykryto salmonellę.
To już kolejne wycofania produktów Ferrero ze sklepów w związku z wykryciem salmonelli u belgijskiego dostawcy. Przy tym, dotychczas wycofywano słodycze ze sklepów w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych krajach Azji. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaleciła, by nie spożywać jajek niespodzianek z terminem przydatności do spożycia między 11 lipca a 7 października 2022, a Ferrero sukcesywnie wycofuje produkty ze sklepów. Wycofywane są też zestawy Kinder Easter Egg (150g), Kinder Mini Eggs (75g), Kinder Schokobons (200g) oraz Kinder Surprise (100g). Wszystkie wycofywane słodkości wyprodukowano u tego samego belgijskiego dostawcy.
Ferrero w oświadczeniu cytowanym przez BBC podkreśliło jednak, że żaden z produktów marki Kinder nie miał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli, ale zdecydowanie sprawa traktowana jest „poważnie”. Przed Wielkanocą zazwyczaj rośnie sprzedaż jajek z niespodzianką.
Czytaj więcej
Globalnie ceny żywności wzrosły w marcu o prawie 13 proc. bijąc nowy rekord, co jest efektem zawirowań na rynkach w związku z wojną w Ukrainie, głównie jeśli chodzi o zboża i oleje.
Jednak w Wielkiej Brytanii łączy się słodycze Kinder Surprise z epidemią salmonelli, w której ucierpiało już ponad 60 osób. Sprawę salmonellozy badają również unijne instytucje odpowiedzialne za ochronę zdrowia – zgłoszono bowiem podejrzane przypadki z co najmniej 9 krajów, w tym z Niemiec, Francji i Belgii, związane ze zjedzeniem czekolady.