Kazimierz Plocke – wywiad dla „Rzeczpospolitej”

Dzisiejszy poziom spożycia ryb w Polsce odbiega jeszcze znacznie od średniej UE, gdzie wynosi ponad 20 kg na osobę – mówi sekretarz stanu Kazimierz Plocke.

Aktualizacja: 05.04.2015 16:30 Publikacja: 05.04.2015 09:00

Sekretarz stanu Kazimierz Plocke

Sekretarz stanu Kazimierz Plocke

Foto: materiały prasowe

Jaką wartość ma rynek rybny w Polsce – czy jego wartość rośnie, czy też obserwujemy raczej spadek?

Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Przede wszystkim musimy pamiętać, że w całej Unii Europejskiej połowy morskie są regulowane. Obowiązują kwoty połowowe, które z jednej strony mają zapewnić ochronę ekosystemu Bałtyku, a z drugiej odpowiedni poziom dochodów osób żyjących z rybołówstwa.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Przemysł spożywczy
Drogie jajka na Wielkanoc? Amerykanie mają pomysł: malują jak pisanki kartofle i cebulę
Przemysł spożywczy
Hakerzy uderzyli w rosyjską wódkę. Stanęła produkcja i sprzedaż
Przemysł spożywczy
USA: Tysiące puszek Coca-Coli wycofane z powodu wykrycia plastiku
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Przemysł spożywczy
USA chcą importować „setki milionów” jajek z Turcji i Korei Południowej