Aktualizacja: 31.01.2025 03:16 Publikacja: 17.10.2024 08:11
Zaczyna się od szampana dla dzieci u cioci na imieninach, a problem narasta z biegiem lat - ocenia prof. Andrzej Fal
Foto: tv.rp.pl
Po pierwsze - może źle to zabrzmi, ale bardzo się cieszę, że taka sytuacja miała miejsce. Wydarzyło się coś, co wzburzyło opinię publiczną i – mam nadzieję - pozwoliło rozpocząć poważną dyskusję na temat problemu alkoholu w Polsce w ogóle. Bo myśmy już przywykli do tego, że są binge drinkersi (osoby pijące dużą ilość alkoholu w krótkim czasie – red.), że inicjacja alkoholowa młodzieży następuje trzy lata wcześniej, niż to było dekadę temu – to przestało kogokolwiek bulwersować. Aż w końcu pojawiły się alkotubki przypominające mus dla dzieci, które mogły skłaniać najmłodszych do sięgnięcia po alkohol. Jest to godne pełnego potępienia, natomiast dobra strona tej sytuacja jest taka, że może nie skończy się tylko na dwutygodniowym szumie medialnym, lecz energii wystarczy na podjęcie prac nad dalszymi regulacjami.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy wnioskuje do instytucji państwowych o ograniczenie dostępności jednorazowych papierosów elektronicznych ze względu na ich znaczną szkodliwość społeczną i szkodliwość dla zdrowia.
Poprzez innowacje, elastyczność i zrozumienie potrzeb lokalnych rynków możemy nie tylko sprostać oczekiwaniom konsumentów, ale także inspirować innych do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i efektywności biznesowej
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zezwoliła na wprowadzenie na rynek 20 rodzajów saszetek nikotynowych. Zdaniem FDA wyrób stwarza mniejsze ryzyko dla zdrowia niż tradycyjne papierosy i bezdymne produkty tytoniowe.
Wysokie spożycie czerwonego mięsa wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń. W nowym badaniu naukowcy wzięli na celownik poziom spożycia przetworzonego, czerwonego mięsa i ryzyko powstania demencji. Co pokazały wyniki?
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego opublikowali wyniki badań, które dowodzą, że codzienne picie mleka wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Badania były prowadzone przez wiele lat na szerokiej grupie osób. Potwierdziły również, że alkohol i czerwone, przetworzone mięso zwiększają ryzyko tego nowotworu.
Nowe, przekrojowe badanie pokazuje związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych a ryzykiem powstania cukrzycy typu 2. Zbadano również wpływ tej kategorii napojów na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Globalny raport oparto na danych ze 184 krajów świata.
Aby spokojnie spędzać czas wolny od zajęć, warto pamiętać o dobrym przygotowaniu do wyjazdu – w tym o odpowiednim ubezpieczeniu.
Szybko rozwija się rynek magazynów – mroźni. W nadchodzących latach spodziewane są na nim miliardowe inwestycje.
Sprzedawca może mieć duże problemy z uchyleniem się od umowy sprzedaży towaru za bezcen w wyniku błędu lub bezpodstawnego wzbogacenia klienta. Zwłaszcza gdy doszło do tego na skutek nieprawidłowego działania systemu komputerowego stosowanego przez sklep.
W 2024 r. ruch w tego typu lokalach gastronomicznych spadł o 3,6 proc., choć inne formaty typu fastfood zyskały klientów. Może to być efekt zarówno silniejszej konkurencji sklepów, np. Żabki, jak i rosnącej popularności innego typu dań.
Zero promili alkoholu we krwi dla każdego kierowcy - takiego limitu chcą organizacje, zajmujące się bezpieczeństwem na drogach i świadomością polskich kierowców.
Janusz Palikot jednak uzbierał i wpłacił 2 mln zł kaucji. Po niemal pięciu miesiącach opuścił w poniedziałek areszt śledczy we Wrocławiu, poinfomowała PAP. Czeka na niego syndyk i kilka tysięcy wierzycieli.
Koronowane głowy w Europie od stuleci wybierają oficjalnych dostawców, którzy zaopatrują dwory królewskie w rozmaite towary. To często bardzo długie współprace, nierzadko liczące ponad 200 lat. Brytyjski król Karol III nieoczekiwanie zakończył jedną z takich współprac.
Trwa sądowy spór Bacardi z rządem Kuby o prawo do marki Havana Club. Sąd w Wirginii przychylił się do wniosku biura znaków towarowych USA oraz Cubaexportu i drugi raz odrzucił pozew Bacardi o prawa do rumu przejętego w czasie rewolucji Fidela Castro.
Owady trafią legalnie do pieczywa. Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności, w tym pieczywa. Rynek żywności z owadów się rozwija, działa tu prężnie także spółka z Polski.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas