Aktualizacja: 23.01.2020 15:22 Publikacja: 23.01.2020 15:20
Foto: Shutterstock
Matematyk to nie jest profesja, która jako pierwsza kojarzy się z perfekcyjnym espresso. A jednak to dzięki niej możemy napić się prawdziwie czarnej, mocnej i aromatycznej kawy. Dr Jamie Foster, matematyk z Uniwersytetu w Portsmouth, postanowił zakwestionować powszechną wiedzę o idealnie zaparzonej kawie. Udowodnił on, że mniej ziaren kawy, ale grubiej zmielonych jest kluczem do uzyskania napoju równie mocnego i aromatycznego co przy metodach tradycyjnych. Przekłada się to na konkretne oszczędności finansowe. Jak do tego doszedł? Zastosował modelowanie matematyczne.
Zespół naukowców z University of California Riverside potwierdził hipotezę, która została określona w 1958 r. pr...
Czy – i to niebawem – z tradycyjnej gwary podhalańskiej zostaną nam tylko ,,bace”, ,,dudki” i ,,hej”? Mimo niesł...
Przez 1400 godzin naukowcy z Durham University obserwowali stada szympansów karłowatych (bonobo) i szympansów zw...
Sojusze niegdyś uważane za nienaruszalne zaczynają trzeszczeć. Znaleźliśmy się w czasach, gdy pytania takie jak...
Warunków przyspieszenia transformacji technologicznej nad Wisłą jest wiele. Potrzebne są inwestycje w pracowników, w tym ich szkolenia, ale też dbałość o zdrowie. Nieodzowne są też ułatwienia natury prawnej i jak zawsze – finansowanie.
Jak wynika z danych dostarczonych przez kalifornijską firmę LeoLabs, zajmującą się śledzeniem kosmosu, tajny ros...
My jesteśmy gotowi na wszystkie scenariusze. Wprowadziliśmy wiele nowych modeli samochodów osobowych, w tym SUV-y, crossovery i auta sportowe. Mamy też pojazdy użytkowe dla wszystkich rodzajów działalności – mówi Attila Szabó, prezes i dyrektor zarządzający Ford Polska.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas