Długi egzamin czekolady

Naukowcy sprawdzą, ?czy flawonoidy zawarte ?w czekoladzie rzeczywiście poprawiają zdrowie - pisze Krzysztof Kowalski.

Publikacja: 21.03.2014 07:50

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Flawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy oraz naturalnych środków owado- i grzybobójczych.

Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadającymi intensywny kolor i ograniczającymi szkodliwy wpływ promieniowania. Występują m.in. w herbacie, winogronach i ziarnach kakao.

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie rozpoczęli badania na grupie 18 tys. osób – kobiet i mężczyzn – ze Stanów Zjednoczonych, finansowane przez The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) – oddział amerykańskiego National Institutes of Health. Pieniądze na te analizy przekazał także producent batonów Mars.

Na potrzeby tego eksperymentu stworzono drażetki zawierające dużą dawkę flawonoidów w bezsmakowej otoczce.

Uczestników doświadczenia, wybranych losowo z różnych grup i warstw społeczeństwa, podzielono na dwie grupy. W jednej mają połykać codziennie taką drażetkę przez cztery lata. Druga grupa, w podobny sposób, ma połykać placebo. Nikt spośród uczestników badania nie wie, co bierze do ust: prawdziwą drażetkę czy placebo. Co więcej, nie wiedzą tego także naukowcy.

– Po czterech latach  przekonamy się, czy drażetki zawierające ekstrakt z kakao skutecznie poprawiają zdrowie – wyjaśniła kierująca doświadczeniem dr JoAnn Manson.

Z poprzednich badań dr Manson wynika, że czekolada łagodzi ból. Eksperyment przeprowadzono na szczurach. U zwierząt karmionych czekoladą uczucie bólu zostaje stępione.

Flawonoidy to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach, spełniających funkcję barwników, przeciwutleniaczy oraz naturalnych środków owado- i grzybobójczych.

Większość z nich jest barwnikami zgromadzonymi w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadającymi intensywny kolor i ograniczającymi szkodliwy wpływ promieniowania. Występują m.in. w herbacie, winogronach i ziarnach kakao.

Nauka
Obraz, notatki na marginesach. Co staropolskie książki mówią o ich czytelnikach?
Nauka
Etiopskie kazania. Nieznane karty z historii zakodowane w starożytnym języku
Nauka
Niezwykły fenomen „mlecznego morza”. Naukowcy bliżej rozwiązania zagadki
Nauka
„Wpływ psów na środowisko jest bardziej zdradliwy niż się uważa”. Nowe wyniki badań
Nauka
Zanika umiejętność pisania. Logika i gramatyka zaczynają przerastać młode pokolenie