Kurczaki będą zapewne najtrwalszym śladem, jaki zostanie po epoce, w której obecnie żyjemy. Na świecie żyje około 21 miliardów kruczków - stały się one niezwykle ważnym elementem naszego łańcucha pokarmowego. Góry ich kości lądują na śmietnikach i z czasem staną się warstwą kopalną antropocenu (ery człowieka).
Dziś dzikie kurczaki już nie występują w przyrodzie. Wszystkie, które znamy pochodzą od udomowionych w trzecim lub czwartym tysiącleciu przed naszą erą w Indiach czy Chinach kur bankiwa. Nadal jednak ulepszamy nasze kurczaki, aby ich uda i piersi były większe i bardziej mięsiste. Niektóre rasy kurczaków nie spełniają tych oczekiwań. Potrzebujemy ptaków, które są łatwe w utrzymaniu i których mięso jest smaczne. Hodowla niektórych ras jest trudna, zdarza się też, że niektóre rasy nie mogą się rozmnażać.