Barbera del Monferrato Superiore

Autor jest prezesem zarządu Delikatesów Alma, miłośnikiem cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Aktualizacja: 08.09.2016 16:32 Publikacja: 08.09.2016 16:29

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu Delikatesów Alma miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Powiedzieć, że Włosi mają wyjątkowy stosunek do jedzenia, to mało. Sam mistrz Fellini oznajmił kiedyś, że „życie jest kombinacją magii i makaronu”. Sophia Loren utrzymuje, że swą aparycję zawdzięcza temuż właśnie przysmakowi.

Mieszkańcy Italii nie są oczywiście osamotnieni w swoich kulinarnych sympatiach. Umieją je jednak łączyć z dbałością o jakość produktów i z szacunkiem dla ziemi, na której się rodzą. To we Włoszech powstał ruch Slow Food. I właśnie za dwa tygodnie w stolicy Piemontu, Turynie, odbędzie się kolejna odsłona święta jedzenia – Terra Madre Salone del Gusto 2016.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Kultura
Polska kultura na EXPO 2025 w Osace
Kultura
Ile czytamy i jak to robimy? Młodzi więcej, ale wciąż chętnie na papierze
Kultura
Podcast „Rzecz o książkach”: Noblistka z Korei śni o podróży do Zakopanego