Indeks glikemiczny (Ig) określa, w jaki sposób wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. – By go wyznaczyć, wybrany produkt podaje się grupie osób i przez dwie godziny co kwadrans sprawdza się im poziom cukru we krwi. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Im wyższa, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gramów danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent – mówi dr n. med. Anna Lewitt, dietetyczka, trener zdrowego żywienia, właścicielka Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki Ego.
Tajemnica połączeń
Produkty o wysokim IG (większym niż 75) sprzyjają tyciu, ponieważ po ich zjedzeniu szybko wzrasta poziom glukozy we krwi i jeśli energia nie jest potrzebna w danym momencie, to insulina szybko ten poziom obniża i następuje magazynowanie energii w postaci tkanki tłuszczowej.
– Wówczas szybciej stajemy się senni i głodni i mamy ochotę na kolejne produkty właśnie z wysokim IG – dodaje dietetyczka.
Jedzenie o wysokim indeksie w posiłku bogatym we wszystkie składniki pokarmowe (pełnowartościowe białko i dobre tłuszcze) nie powinno negatywnie wpłynąć na nasz organizm. – Problem pojawi się wtedy, gdy zjemy taki produkt osobno, wtedy gwałtownie podniesie poziom cukru we krwi i zwiększy apetyt na kolejne produkty o wysokim IG – mówi Anna Lewitt.
Wyższa wartość
Zjadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru w organizmie wzrasta powoli, co oznacza, że organizm przez długi czas czuje się syty, ponieważ wolniej trawi jedzenie.