Hurtownik musi wiedzieć, jaką żywność kupuje

Za zafałszowane masło odpowiada nie tylko jego producent, ale także dystrybutor

Publikacja: 10.01.2011 03:47

Hurtownik musi wiedzieć, jaką żywność kupuje

Foto: Fotorzepa, Magda Starowieyska Magda Starowieyska

Lubelski wojewódzki inspektor inspekcji handlowej nałożył na przedsiębiorcę prowadzącego hurtownię artykułów spożywczych Bać-Pol karę 20 tys. zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego – masła ekstra wyprodukowanego przez firmę Masmal w Warlubiu. Nie odpowiadało ono wymaganiom jakościowym określonym w oznakowaniu wyrobu. Masło zawierało więcej wody, niż powinno, i mniej tłuszczu. Poza tym do jego wytworzenia użyto steroli pochodzenia roślinnego – wynikało z badań.

[b]Przedsiębiorca prowadzący hurtownię odwołał się od decyzji inspektora do prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Podnosił, że nie miał wpływu na proces produkcji[/b], a sama kara była zbyt wysoka, próbki niewłaściwie przechowywane, a firmie przypisano winę nieumyślną w postaci niedbalstwa, do którego nie doszło. Jego zdaniem Inspekcja Handlowa nie uwzględniła wyników badań przeprowadzonych na zlecenie producenta przez akredytowane laboratorium, z których wynikało, że zakwestionowana partia masła spełniała wszelkie wymagania.

[wyimek]Proceder fałszowania masła obcymi tłuszczami nie jest nowością na rynku polskim[/wyimek]

– [b]Odpowiedzialność za naruszanie prawa żywnościowego ponoszą wszyscy przedsiębiorcy na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji[/b] w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą. Zapewniają oni też zgodność produktów z wymaganiami prawa żywnościowego – uznał prezes UOKiK i oddalił odwołanie firmy.

– Od tak doświadczonego przedsiębiorcy, jakim jest Bać-Pol – podkreślał prezes UOKiK – można było oczekiwać, że jest w stanie przewidzieć prawdopodobieństwo naruszenia praw i interesów konsumentów, tym bardziej że hurtowni powinny być znane zastrzeżenia do jakości produktów pochodzących od firmy Masmal w Warlubiu (UOKiK wydał dwie decyzje o stosowaniu przez Masmal praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów). [b]Proceder fałszowania masła tłuszczami obcymi nie jest nowością na rynku polskim [/b]– uzupełniał prezes UOKiK.

Przypomniał w decyzji, że w myśl przepisów przetwory mleczne oznaczają produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka. Oznacza to, że można do nich dodawać substancje konieczne do ich wytwarzania, pod warunkiem że nie mają zastąpić w całości lub częściowo jakichkolwiek naturalnych składników mleka.

Zgodnie z unijnym rozporządzeniem masło to produkt zawierający nie mniej niż 80 proc. i nie więcej niż 90 proc. tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 proc. wody i nie więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka.

[b]Hurtowni nie pomogła skarga do wojewódzkiego sądu administracyjnego.[/b] Ten oddalił ją, argumentując, że UOKiK prawidłowo ustalił stan faktyczny.

– Kara została ustalona zgodnie z art. 40a ust. 5 [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr?id=179270]ustawy o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych[/link]. Przy zafałszowaniu artykułu spożywczego trzeba mówić o najwyższym stopniu szkodliwości, gdyż narusza się wówczas dobro chronione, jakim jest interes konsumentów – uzasadnił sędzia.

Sądy i trybunały
Adam Bodnar ogłosił, co dalej z neosędziami. Reforma już w październiku?
Prawo dla Ciebie
Oświadczenia pacjentów to nie wiedza medyczna. Sąd o leczeniu boreliozy
Prawo drogowe
Trybunał zdecydował w sprawie dożywotniego zakazu prowadzenia aut
Zawody prawnicze
Ranking firm doradztwa podatkowego: Wróciły dobre czasy. Oto najsilniejsi
Prawo rodzinne
Zmuszony do ojcostwa chce pozwać klinikę in vitro. Pierwsza sprawa w Polsce