Mięso z Lidla i Biedronki wycofane przez salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia ws. mięsa sprzedawanego w sieciach sklepów Lidl i Biedronka. W żywności wykryto niebezpieczną dla zdrowia bakterię Salmonella.

Publikacja: 06.03.2021 11:27

Mięso z Lidla i Biedronki wycofane przez salmonellę

Foto: Adobe Stock

Chodzi o jedną partię mięsa mielonego z fileta kurczaka, która dostępna jest w Lidlu oraz o jedną partię sznycli z fileta z kurczaka sprzedawanych w Biedronce.

Drobiowe mięs mielone sprzedawane jest w opakowaniach 400 g. Zakwestionowana partia nosi numer: 2261003858 i a jej data do spożycia to: 04.03.2021. Sznycle, w których znalazła się bakteria pakowane są po 300 g. o numerze partii: 2272003053 oraz datą do spożycia 07.03.2021. Oba zakwestionowane produkty pochodzą od spółki Animex Kutno z siedzibą w Kutnie.

Czytaj także: 

Ten produkt z Tedi jest niebezpieczny. Oddaj go

GIS podaje, że zakład produkcyjny po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w obu produktach rozpoczął procedurę wycofania tego produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie produktów objętych ostrzeżeniem. Planowane są także urzędowe pobory próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.

Inspektorat informuje, że organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Nie zaleca się spożywania mięsa objętego komunikatem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej. GIS przypomina, że w przypadku mięsa drobiowego takie przygotowywanie posiłku może zminimalizować ryzyko zakażenia Salmonellą. Jednocześnie podkreśla, że należy pamiętać o ryzyku przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy koniecznie skontaktować się z lekarzem.

Chodzi o jedną partię mięsa mielonego z fileta kurczaka, która dostępna jest w Lidlu oraz o jedną partię sznycli z fileta z kurczaka sprzedawanych w Biedronce.

Drobiowe mięs mielone sprzedawane jest w opakowaniach 400 g. Zakwestionowana partia nosi numer: 2261003858 i a jej data do spożycia to: 04.03.2021. Sznycle, w których znalazła się bakteria pakowane są po 300 g. o numerze partii: 2272003053 oraz datą do spożycia 07.03.2021. Oba zakwestionowane produkty pochodzą od spółki Animex Kutno z siedzibą w Kutnie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Hybrydy
Skoda Kodiaq. Co musisz wiedzieć o technologii PHEV?
Materiał Promocyjny
Stabilność systemu e-commerce – Twój klucz do sukcesu
Czym jeździć
Skoda Kodiaq. Mikropodróże w maxisamochodzie
Prawo karne
"Budda" w areszcie. Sąd podjął decyzję także w sprawie innych podejrzanych
Praca, Emerytury i renty
Pracownik na L4 ma ważny obowiązek. Za niedopełnienie grozi nawet dyscyplinarka
Administracja państwowa
Koniec z pracą urzędów od 8.00 do 16.00. Co chce zrobić rząd?